Recent Posts

Silajdžić i Komšić, “pojeli” svoj dio “bijelog hljeba”

Silajdžić i Komšić, “pojeli” svoj dio “bijelog hljeba”

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 19. 12. 2016. 09: 12- Silajdžić i Komšić, “pojeli” svoj dio “bijelog hljeba”. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlosti su retko koristili blagodeti takozvanog bijelog hljeba.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, ovu opciju iskoristila su samo dva bivša člana državnog Predsjedništva. Ostali, zvanično, nisu tražili novac nakon isteka mandata.

Haris Silajdžić na ime bijelog hljeba dobio je čitavih 58.000 konvertibilnih maraka. On je ovo pravo koristio u periodu od novembra 2010. do decembra 2011. godine. Plaća koju je u to vrijeme primao iznosila je 5.200 maraka što mu je u godini dana donijelo lijepu ”zaradu”.

Isto pravo iskoristio je i njegov nekadašnji kolega Željko Komšić. Danas predsjednik Demokratske fronte, na ime bijelog hljeba primio je ”samo” 4.400 maraka. U ta dva mjeseca (novembar i decembar 2014. godine) njegova mjesečna plaća iznosila je 2.200 KM.

Podsjećamo, rekorder po ovom osnovu je Mirko Okolić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime ”bijelog hljeba” dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

Izobilje u kojem bosanskohercegovački političari zakonski uživaju svih ovih godina običnim građanima ove zemlje teško je pojmiti.

Plaće, paušali, honorari, članstva u komisijama. Kad se jednom zakorači na veliku političku scenu, novac ”kapa” sa svih strana. A posebno su poražavajuće priče o korištenju takozvanog bijelog hljeba – naknade koje ovdašnjim političarima omogućavaju naknade i po odlasku s funkcija.

Centar za istraživačko novinarstvo je prošle godine kreirao veliku bazu podataka o korištenju ”bijelog hljeba”, imenima funkcionera koji po tom osnovu primaju novac i pomalo nevjerovatnim iznosima koje liježu na račune pojedinaca.

A znate li ko je rekorder? Njegovo ime Mirko Okolić i bivši je zamjenik ministra odbrane BiH. Rođen je 1957. godine u Glogovici kod Doboja.  Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka 1989. godine, a osamnaest godina kasnije i magistrirao na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci.

Do ulaska u politiku bio je i direktor autobuske stanice i preduzeća Autokomerc Doboj.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja 1990. godine. Okolić je potpredsjednik Općinske organizacije SDS-a Doboj i član Skupštine SDS-a. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime ”bijelog hljeba” dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net