Recent Posts

Probosanske snage moraju da spriječe namjere Dodika i Čovića

Probosanske snage moraju da spriječe namjere Dodika i Čovića

Sarajevo, Banja Luka– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 19. 12. 2016. 01: 12- Probosanske snage moraju da spriječe namjere Dodika i Čovića. Ramiz Salkić, potpredsjednik Republika Srpska pozvao je u nedelju 18. decembra 2016. godine vlasti ovoga entiteta da provedu transormaciju Ustavnog suda RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog uticaja politike.

Salkić tvrdi da je “proteklih godina Ustavni sud RS donosio odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koji se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a”.

Salkić je kazao kako je upravo Ustavni sud RS “jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminiranja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija”.

„Ustavni sud RS je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade RS-a i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija sa potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda RS-a instaliran pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolirane i politički diktirane“, naveo je Salkić u pisanom reagiranju.

Tvrdi i da “Ustavni sud RS-a diskriminira konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

„Ovo je poruka da želi i taj sud staviti pod kontrolu politike. Pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskog puta Bosne i Hercegovine. Svima je jasno da se ovdje ne radi o podizanju kvaliteta rada Ustavnog suda BiH, jer imamo primjer na koji način Dodik kontrolira Ustavni sud RS-a. Ovdje se radi o svjesnom i dugoročnom devastiranju institucija države Bosne i Hercegovine i blokade naše zemlje na putu ka Evropi. Evropski principi su stvaranje demokratskog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. Zato evropski put ne odgovara vlastima RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom“, kazao je Salkić.

Istakao je i kako entitetski Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS, čime se direktno promovira i podržava diskriminacija nesrba.

„Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primijeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK-a na pitanju Stoca. Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji. Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića“, zaključio je Salkić.

Naglasio je da Milorad Dodik i Dragan Čović žele u Ustavnom sudu BiH uvesti politiku preglasavanja. Potpredsednik RS smatra da Dodik želi devastirati institucije BiH i blokirati evropski put BiH.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net