Recent Posts

Dolaze musafiri

Dolaze musafiri

” Živjeli smo skromno, puno čeljadi (mašala), radnička plata , a svega potaman, svak ima svoju nafaku. Za musafire se ostavljalo maksuz na stranu da obraz ne daj bože izgubimo.

Radovali bi se mi haberu da dolaze musafiri, na sokaku tj. , u progonu kad bi se igrali sve bi ostavili pa trči da uhvatiš muštuluk…evo tetke i tetka.

Tad bi sofra bila ko najbolja. U granap po sudžuk i trapist sir, malo zahmeta, puno berićeta, sućur ALAHU. Mogli bi dočekati sijaset musafira, jer pitu ne jede ko ima već ko je naučio.

Na verandi ko u aščinici, šareni sahan, svega i svačega, šerbe od bazge u djugumu, al stisni pa pruži ruku majčin sine. Znaš šta te čeka, nema rahatluka ili “lili”keksa što je ko hedija došlo nego ćeš i fasovati kad svi odu. Mati bi samo išaretom govorila, insanu bi se krv u žilama zaledila. A nikad nas nije tukla, gluho bilo, samo finim.

I tako na verandi kad bi oni divanili, akšamlučili, svaka besjeda na svom mjestu mi smo ti bili plaho mirniako bi se neko zaboravio samo bi otac rekao:”u suru Mumine” i to je kapak ne smijemo brukati roditelje.

Ma dobili bi i mi svoj sendvič sa trapistom i sudžukom i onda sikter, na čistu havu u avliju.

Kad bi nam došlo više familija sjedili bi baška muški , baška žene. Prije jela bi ja nosila mali peškirić , lavor i polijevala vodu iz djuguma da musafiri ruke saperu.

A moj tetak rahmetli, onako pravi djuturum uzeo bi on svoju dozu i medju žene. Kako bi on rekao ne može bez svoje stare . Ako ne bi imao svoju dozu (frtalj) rakije, djelovao bi izbehučen.

Po čehri mu se vidjelo da mu i´nije bilo lako sa mojom dragom tetkom, bila je ona ters žena. Čitav bi džemat pričao da pere faširano ( kažu da sam na nju, pitate se kako je mom mužu).

Nije ni njoj bilo lako, svojoj majci 5 godina hizmet činila, a pasinluka nije voljela, srklet bi je uhvatio kad bi jednu mrvu na podu vidjela. Tetka ters, a tetak ne udri ga po glavi, pravi haputak. U birtiji bi utjehu tražio, žalio bi se on haveru Sulji na svog akrepa, a Suljo hrsuz bez imalo merhameta bi ga kritikovao kako je hajvan, da je ona uzela fursat, arsus jedan , trebao bi ti nju nadraufati.

“Ma neka bolan Suljo, to je moja Minkica, ne mogu joj zijan činiti, bruka dunjalučka, napustit će nju taj šejtan i ona će jednom na tobe doći.”

Autor Nepoznat

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net