Recent Posts

Beograd: Anarhisti ili fašisti tukli studente i prekinuli tribinu

Beograd: Anarhisti ili fašisti tukli studente i prekinuli tribinu 

Beograd– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 17. 12. 2016. 16: 02- Beograd: Anarhisti ili fašisti tukli studente i prekinuli tribinu o RS-u. Incident na Filozofskom fakultetu u Beogradu tokom promocije knjige “Istorija Republike Srpske”. Upala grupa od oko 20 mladića i počela da remeti izlaganje. Neonacista nije ni bilo na skupu.

Grupa muškaraca prekinula je juče tribinu na Filozofskom fakultetu u Beogradu tako što je, kako tvrde pojedini očevici, studente udarala kaiševima i rukama po glavi, skandirajući “Zig hajl” i “Hajl Hitler.”

INCIDENT na Filozofskom fakultetu u Beogradu sinoć su izazvali članovi i simpatizeri organizacija Anarhosindikalna inicijativa i Marks 21, a ne neonacisti, kako je navedeno u pojedinim medijima- tvrde učesnici tribine na kojoj je izbio incident.

Sukob se dogodio na promociji knjige “Istorija Republike Srpske” koju je organizovala studentska organizacija “Sistem vrijednosti”. Govorili su istoričari dr Predrag Marković, prof. dr Čedomir Antić i Nemanja Dević.

Tribina je prekinuta nakratko, a poslije nastavljena i trajala je dva sata. Prema rečima prof. dr Čedomira Antića, riječ je o namještaljci, jer je grupa anarhista željela da događaj predstavi kao fašistički, pa su inscenirali incident, snimali, izašli sa svedočenjem anonimne studentkinje u javnost.

On kaže da očekuje da se pojavi cio snimak i vidi se ko je koga napao i da nije bilo nikakvih fašista na skupu.

Nemanja Dević bio je prvi govornik i tokom njegovog izlaganja upala je grupa od oko 20 mladića, koji su, kaže Dević, odranije poznati na fakultetu, i da su bili organizatori i učesnici blokade fakulteta, iako nisu njegovi studenti.

– Došli su do nas, ispred katedre i počeli da nam se smiju u lice- prisjeća se Dević nemilog događaja.- Nastavio sam da govorim, a oni da remete izlaganje. Tada je iz publike ustala grupa od sedam- osam mladića koja je krenula da se suprotstavlja ovima koji su upali, da ih upozorava na ponašanje… Počelo je koštanje, vređanje, ali nije bilo fizičkog obračuna.

Dević kaže da je nekoliko policajaca u civilu zamolilo grupu huligana da izađu, što su oni učinili.

Prof. Antić kaže da su anarhisti deset dana unaprjed najavljivali incident na skupu i da su organizatori zbog toga zatražili asistenciju policije, da bi se sprečile teže posledice.

– Mislio sam da samo hoće da nas vrijeđaju i da prekinu skup, a zapravo sada je, sa ovim podmetanjem pojedinim medijima, jasno da naš događaj žele da predstave kao fašistički, da su sve inscenirali- tvrdi Antić.- Ispali smo žrtve brutalne montaže i to će cio snimak događaja pokazati.

– RIJEČ je o istim ljudima koji su blokirali fakultet prije nekoliko godina- tvrdi prof. Antić.

– Pokušavali su da mi blokiraju nastavu, što nisam dozvolio. Jednog sam tužio i dobio na sudu, a djevojku koja me je anonimno u medijima optužila da sam je udario takođe sam tužio. Na sudu je tvrdila da nikada u životu nije bila u mojoj blizini.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net