Recent Posts

Istanbul: Iz Halepa bi moglo da bude evakuisano 100.000 civila

Istanbul: Iz Halepa bi moglo da bude evakuisano 100.000 civila

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 16. 12. 2016. 00: 02- Istanbul: Iz Halepa bi moglo da bude evakuisano 100.000 civila. Drugi konvoj, koji prevozi 577 muškaraca, 320 žena i 301 dijete kreće se ka mjestu Idlib, u blizini turske granice, koje je pod kontrolom opozicije.

Oko 100.000 civila moglo bi da bude evakuisano iz sirijskog grada Halepa, saopštile su večeras turske vlasti i dodale da bi Turska mogla za njih da otvori prihvatni logor, ali u Siriji.

– Moglo bi da bude evakuisano od 80.000 do 100.000 civila – izjavio je potpredsednik Vlade Vejsi Kajnak na konferenciji za novinare na tursko- sirijskoj granici, prenela je televizija CNN-Turk.

Prvi medicinski konvoj, sa ranjenim civilima, krenuo je danas iz poslednjeg uporišta pobunjenika u istočnom dijelu grada Halepa, čime je počela evakuacija predviđena sporazumom koji su odobrile Rusija i Turska.

To je prva evakuacija civila iz istočnog Halepa poslije ovonedeljnog uspostavljanja primirja čiji je cilj bezbjedan odlazak civila iz enklava u Halepu, što je ujedno i početak predaje istočnog dijela grada sirijskoj vojsci i okončanja četvorogodišnje vlasti siriske opozicije.

Kajnak je rekao da ukoliko sirijska opozicija to bude zatražila, Turska bi mogla da otvori prihvatni kamp u Siriji.

Iz sirijskog grada Halepa, koji se nalazi pod opsadom režimskih snaga i šitskih militanata kojim komanduje Iran, krenuo je treći konvoj kojim se evakuiše nevini narod.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je izjavio da je treći konvoj, kojeg čini 16 autobusa i 8 minibusa, krenuo iz istočnog Halepa.

Na Twitter profilu Čavušoglu je napisao:

¨Naši napori i praćenje situacije će se nastaviti¨.

Čavušoglu je izjavio da je 1198 civila u drugom konvoju evakuisano u regiju koja se nalazi pod kontrolom opozicije.

Drugi konvoj, kojeg čini 16 autobusa, 5 sirijskih vozila Crvenog krsta i 11 minibusa krenuo je iz istočnog Halepa i prošao kroz prijelaz Ramuse kojeg kontroliše režim.

Konvoj je nakon toga stigao u regiju zapadnog Halepa, koja je pod kontrolom opozicije.

Drugi konvoj, koji prevozi 577 muškaraca, 320 žena i 301 dijete kreće se ka mjestu Idlib, u blizini turske granice, koje je pod kontrolom opozicije.

U konvoju se nalazi i 12 ranjenih osoba.

U posljednja 24 sata iz regije evakuisano 6000 osoba

Militantske snage pod komandom iranskog generala Seyid Cevada su pokušale spriječiti prolaz prvog konvoja iz regije koja je pod opsadom.

No, primirje i evakuacija su realizovani nakon intenzivnih pregovora Turske i Rusije.

Ranjenici, čije je zdravstveno stanje kritično, upućeni su na liječenje u Tursku, gdje su smješteni u bolnicama u Hatayu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net