Recent Posts

Incko, bez naslednika, zatvara li se OHR

Incko, bez naslednika, zatvara li se OHR

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 16. 12. 2016. 09: 52- Incko, bez naslednika, zatvaraju li OHR. Međunarodna zajednica ne razmišlja o nasledniku Valentina Incka u BiH.
 
Incko je na funkciji visokog predstavnika sedam godina i sa najdužim je stažom od svih njegovih prethodnika. Visokog predstavnika u BiH predlaže Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, a imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN. Mandat visokog predstavnika nije vremenski ograničen.
 
Austrijanac Valentin Inzko obnaša jednu od najviših dužnosti u Bosni i Hercegovini (BiH). On je Visoki predstavnik medjunarodne zajednice i ima ovlasti da smjenjuje demokratski izabrane dužnosnike s njihovih pozicija i da donosi zakone. „Visoki predstavnik ne može ostati vječno“, rekao je Iznko da i BiH i većina EU zemalja također zagovaraju zatvaranje Ureda Visokog predstavnika. Da li će to uslijediti već krajem ove godine, biće odlučeno krajem godine.
 
Od 1993. do 1999. bio je Inzko prvi Austrijski Ambasador u Sarajevu, gdje je kao takav organizirao i otvorio Ambasadu. Od 1995. do 2005. radio je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije u Beču kao Voditelj Odjela za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu, Srednju Aziju i Južni Kavkaz. Prije sadašnje dužnosti Inzko je bio također Austrijski Ambasador.
 
Mada Inzko smatra da postoji potreba za reformama i toliko godina nakon rata, ipak je optimista kada je u pitanju budućnost BiH oslonjene na vlastite snage. Bez obzira na to, on ostaje u zemlji u funkciji Specijalnog predstavnika EU-a.
 
Činjenica da se o njegovom nasledniku više ne raspravlja u međunarodnim krugovima, poznavaoce prilika navodi na zaključak da bi upravo Valentin Incko mogao da bude poslednji visoki predstavnik u BiH.
 
– Niko u međunarodnim krugovima ne spominje eventualnog Inckovog naslednika. Međutim, malo ko spominje i OHR i uglavnom je doživljavaju kao instituciju koja je na kraju svog postojanja, iako još nije jasan način kada će i kako završiti svoju misiju. Iskreno se nadam da je Valentin Incko poslednji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH – kaže za „EuroBlic“ ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.
Visoki predstavnici u BiH Mandat
Karl Bilt 1995. – 1997.
Karlos Vestendorp 1997. – 1999.
Volfgang Petrič 1999. – 2002.
Pedi Ešdaun 2002. – 2006.
Kristijan Švarc-Šiling 2006. – 2007.
Miroslav Lajčak 2007. – 2009.
Valentin Incko 2009. – …
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu na čelu Ureda Visokog predstavnika (OHR) nadgleda od 1995. provođenje civilnog dijela Daytonskog sporazuma. Trenutno je na toj dužnosti Valentin Inzko, koji istovremeno ima i mandat Specijalnog predstavnika EU-a za BiH.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net