Recent Posts

Vijesti, turskih medija 15.12.2016

Vijesti, turskih medija 15.12.2016

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 15. 12. 2016. 09: 02- Vijest turske štampe za~ 15.12.2016- 09: 34 …

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Potpuni sporazum protiv terora” prenosi da su turska vlada i opozicijazauzele isti stavprotiv terora. Premijer Binali Yildirim, predsjednik Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu, i predsjednik Stranke nacionalnog pokreta Devlet Bahčeli su poslije sastanka čija je osnovna tema bila teroristički napad PKK koji se dogodio u subotu u Istanbulu,  poslali poruku zajedništva protiv terora. Na sastanku je premijer Yildirim detaljno objasnio šta se dogodilo u subotnjem terorističkom napadu, a lideri opozicionih stranaka su izložili svoje prijedloge. Kiličdaroglu i Bahčeli su izjavili da su uz Vladu u borbi protiv terora.

Dnevnik Star u vijesti pod naslovom “Mašina laži u Siriji” prenosi da je stalni predstavnik UN za sirijski režim Bašar Džaferi, Vijeću sigurnosti UN-a predstavio fotografiju vojnika koji pomaže civilima kao da je to vojnik sirijskog režima i kao da je slika uslikana u Halepu.  Vijeće sigurnosti UN-a je održalo vanredni hitni sastanak na temu napada na civile u Halepu. Stalni predstavnik UN za sirijski režim Bašar Džaferi na tom sastanku je pomenutu fotografiju pod naslovom “napad opozicije”. Ovo je bio još jedan u nizu skandala kojim je  Džaferi, koji od početka građanskog rata u Siriji obavlja dužnost “mašine laži”, pokušao da prikrije zločine protiv čovječnosti koje čine rejimske snage u Siriji.

Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom “SAD nastavlja dopremu oružja za PYD” prenosi da je SAD i jučer predao PYD-u, sirijskoj produžnici terorističke organizacije PKK. Vojni KARGO helikopteri SAD-a su spustili oružje na jug Aynel Arap-a, što je ujedno 13.dostava oružja u posljednjih mjesec dana. U vijesti se također navodi da je teroristička organizacija PYD u velikim pripremama za napad, na relaciji Munbič-Al Bab, protiv Turskih oružanih snaga koje su uz snage Vojske slobodne Sirije.

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom “Razlozi zašto Evropa ne izručuje teroriste” prenosi da Turska od Evrope traži izručenje terorista pripadnika, prije svega, terorističke organizacije PKK, zatim i terorističkih organizacija DHKP/C i FETO što Evropa ne čini. Evropa kao razlog zbog koga ne izručuje teroriste navodi potrebu procjene da li su ti zločini “politički”. Osim toga, smetnja je i to da su traženi teroristi u evropskim zemlčjama stekli status izbjeglica ili da su dobili državljanstvo. Neki od zločina koim se terete osobe za koje se traži izručenje su: ubijanje snaga bezbjednosti,  bombaški napadi na policijska vozila, napad raketama na policijsku stanicu, nasilno oduzimanje novca, bombardovanje skola, ubijanje civila, paljenje automobila, prestretanje i maltretiranje, paljenje poslovnih objekata Molotovljevim koktelima.

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom “U kampanji “Zamijeni devize” prodato 1,7 milijardi dolara” Poslije neuspijelog pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO 15.jula, narod koji je tada na poziv predsjednika  Redžepa Tajjipa Erdogana sišao na ulice da bi odbranio otadžbinu,  je ovoga puta odgovorio na poziv svog lidera “mijenjajte dolare” koji je bio protiv ekonomskog udara, za mijenjanje deviza. U roku od dva dana razmijenjena je 1 milijarda 650 miliona dolara od čega su 650 miliona dolara razmijenili grašani, a 1 milijardu kompanije.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net