Recent Posts

Istanbul: 38 mrtvih

Istanbul: 38 mrtvih, 155 povrijeđenih, od toga je 14 teško povrijeđenih u terorističkom napadu

Istanbul:U dvije eksplozije koje su odjeknule sinoć u blizini stadiona Bešiktaša u Istanbulu u Turskoj poginulo je 38, a povrijeđeno 155 ljudi, saopćila je turska vlada.

U blizini stadiona Vodafone Arena u istanbulskoj četvrti Bešiktaš dogodila se eksplozija. Do sada zvanično je 38 osoba izgubilo život od toga 30 policajaca , 7 civila i još jedna osoba za koju se nije utvđen indetitet.

Nakon terorističkih napada, 13 osoba  je uhapšeno radi opravdane  sumnje da su učestvovali u samo terorističkom napadu u Istanbulu.

S obzirom na činjenicu da se radi o napadu na policiju, velika je mogućnost da su izvršioci kurdski militanti, čija su meta često turske sigurnosne snage.

U napadu je korišten automobil bomba, a bombu je aktivirao i bombaš samoubica. Meta napada su bili policajci.

Eksplozije su se dogodile dva sata nakon utakmice turskih superligaša Bešiktaša i Bursaspora, a nešto kasnije je uhapšeno desetero ljudi.

“Teroristički napad je izvršen na naše sigurnosne snage ig rađane. Cilj eksplozija u blizini stadiona Bešiktaša je bio ubiti što veći broj ljudi. Rezultat napada su poginuli i ranjeni”, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Erdogan je danas otkazao posjetu za Kirgistan.

Turske vlasti proglasile su danas dan žalosti posle dvostrukog terorističkog napada u centru Istanbula.

U toku je protestna šetnja građana Istanbula koji su se spontano okupili na važnijim mjestima u Istanbulu .

Premijer Binali Jildirim naredio je da zastave u celoj zemlji budu spuštene na pola koplja.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš rekao je danas da bi pripadnici Kurdistanske radničke partije (PKK) mogli da stoje iza napada.

Lokalni mediji su saopćili da su se navijači nakon utakmice uglavnom razišli, nakon čega je došlo do eksplozija.

“Automobil bomba je eksplodirao na mjestu na kojem su bili pripadnici specijalne policije, odmah na izlazu koji su koristili navijači Bursaspora. Do eksplozije je došlo nakon što su navijači napustili stadion”, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Druga eksplozija se dogodila u obližnjem parku Macka, izazvao ju je bombaš samoubica.

Meta prvog napada bio je autobus koji je prevozio policajce.

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net