Recent Posts

Nema opasnost od cunamija iza razornog potresa

Nema opasnost od cunamija iza razornog potresa

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- GLOBUS” 09. 12. 2016. 08: 32-Nema opasnost od cunamija poslije razornog potresa. Upozorenje na cunami za nekoliko otoka u Pacifiku, uključujući i Havaje, otkazano je.

Jak zemljotres magnitude 7,7 stepeni dogodio se duž obala Solomskih otoka, na zapadu Pacifika, saopštile su vlasti i dodale da je odmah je poslije toga bila izdata uzbuna na cunami.

Vlasti su utvrdile da potres snage 7,7 stepeni sa epicentrom u blizini Solomonskih otoka nije stvorio veću prijetnju od cunamija. Centar za upozorenje na cunami na Pacifiku saopštio je da je i dalje moguće da se podignu talasi visoki do tri metra duž obale Solomonskog otočja i da bi manji cunami talasi mogli da stignu do Papue Nove Gvineje.
Bilo je prekida struje na Solomonskim otocima mada za sada nema izveštaja o većoj šteti ili povredama izazvanim zemljotresom.
Epicentar je bio relativno dubok, 48 kilometara ispod površine. Dublji zemljotresi uglavnom izazivaju manje štete na površini.
Solomonski otoci se nalaze u “vatrenom prstenu”– zoni jake seizmičke i vulkanske aktivnosti koja obuhvata veliki dio Pacifika.

Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da je moguće da u naredna tri sata dođe do pojave cunamija duž obala Solomonskih Otoka, prenose servisi svjetskih agencija.

Američki Institut za geologiju saopćio je da je epicentar potresa registrovan na desetak kilometara jednog od otoka na jugu Solomona, na dubini od 48 kilometara.

Prema prvim informacijama, nema izveštaja o žrtvama i materijalnoj šteti.

Ovi otoci se nalaze u “vatrenom prstenu”- zoni jake seizmičke i vulkanske aktivnosti koja obuhvata veliki deo Tihog okeana.

Solomonska otoci ili Solomoni je otočka država u jugozapadnom Pacifiku. Nalaze se u Melanežanskom arhipelagu u Okeaniji, istočno od Nove Gvineje.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net