Recent Posts

Vijesti turske štampe za 09.12.2016

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 09.12.2016

ANKARA- objavljeno u kategoriji “Vijesti- MAGAZIN” 09. 12. 2016. 10: 32--Dnevni pregled vijesti turske štampe za ~ 09.12.2016.

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom ¨Reakcija predsjednika Erdogana na sramni događaj u Njemačkoj¨ prenosi da je jedna od reakcija na događaj u Njemačkoj koji se dogodio vršiocu dužnosti Velike narodne skupštine Turske Ayšenur Bahčekapili je došla i od predsjednika Republike Turske Redžepa Tajjipa Erdogana.

Predsjednik Erdogan je tim povodom rekao da će se Njemačkoj višestruko uzvratiti. Erdogan je na 31. sastanku lokalnih zvaničnika govorio o spornom događaju kada je toku boravka u Njemačkoj, vršiocu dužnosti Velike narodne skupštine Turske Ayšenur Bahčekapili izgubila torbu sa svom dokumentacijom, a zatim i pored toga što je posjedovala privremeni pasoš, koji je uzela u ambasadi, bila zadržana na aerodromu i nije joj bilo dozvoljeno napuštanje zemlje. Erdogan je rekao:”Ti u svojoj zemlji gostiš teroriste, a vršioca dužnosti Velike narodne skupštine Turske i delegaciju satima zadržavaš na aerodromu. Sada bi i njima trebalo biti učinjeno isto. I onda kažu da je Erdogan diktator. Ukoliko se ti nepropisno ponašaš prema mom vršiocu dužnosti Velike narodne skupštine Turske, i ja moram uzvratiti istom mjerom. Dok se god prema svim članovima delegacije ne učini što je potrebno, Turska je primorana da višestruko uzvrati.”

Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom ¨Bahčekapili: I pored toga što posjedujem diplomatski pasoš prema meni su se ponašali kao da sam bjegunac¨ prenosi da je zadržavanje Ayšenur Bahčekapili na aerodromu u Kelnu razljutilo Ankaru. Njemački ambasador u Ankari je pozvat u Ministarstvo vanjskih poslova. Ayšenur Bahčekapili je ponovno ispričala situaciju sa kojom se susrela u Njemačkoj.

¨U Njemačku sam otišla kao Evropski parlamentarac. A vi mene pitate: Kako ste ušli u zemlju? Da li imate pasoš? Da li imate vizu? Prema meni su se ponašali kao da sam bjegunac. Vaš odnos prema meni kao čovjeku je neprihvatljiv. No, moja zemlja se zna suprotstaviti svemu tome.

Dnevnik Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨EU bez Turske ne može uspostaviti bezbjednost¨ prenosi da je premijer Binali Yildirim iz Rusije uputio poruku EU.

¨Nije donijeta odluka da se povuče naša aplikacija za članstvo u EU. EU treba pomno razmotriti korake koje čini, ne zbog nas, već zbog svoje budućnosti. Budućnost i sigurnost EU nisu mogući bez Turske. Zbog toga se treba pomno razmotriti prije nego što se donese odluka¨.

Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom ¨Prvi autobus na električni pogon domaće proizvodnje krenuo na put¨ prenosi da će zajednički projekat¨AvenueEv¨ automobilske firme TEMSA i ASELSAN-a, koji obuhvata 100 autobusa domaće proizvodnje na električni pogon, biti realizovan 2017. godine. Autobus na električni pogon se puni 8 minuta i sa punom baterijom može preći put od 50-70 km.

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Zaljevska banka BBK u Turskoj¨ prenosi da je jedna od najvećih banaka iz Bahreina, Ban of Bahrian and Kuwait (BBK) otvorila svoju prvu filijalu u Turskoj.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net