Recent Posts

Esad Arnautalić ukopan uz zvuke pjesme

Esad Arnautalić ukopan uz zvuke pjesme

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 08. 12. 2016. 01: 02- Esad Arnautalić ukopan uz zvuke pjesme. Rodbina, prijatelji i kolege na Gradskom groblju Bare oprostili su se od Esada Arnautalića. Sahranjen je uz zvuke pjesme “Kud plovi ovaj brod” koji je izveo 11- člani orkestar.

Ivica Šarić, Ismeta Dervoz, Kornelije Bato Kovač, Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Vehid Gunić, Seid Memić Vajta, Zlatan Fazlić Fazla, Vlado Podany, Ahmed Švrakić, Rizzo Ruža, Adis Škaljo, Nikola Bilić, Želimir Altarac Čičak, Mugdim Avdić Henda, Sejo Pitić, Tereza Kesovija, Fuad Backović Deen, Hamo Salihbegović, Nedžad Merdžanović samo su neki od poznatih koji su se oprostli od “oca” sarajevske pop-rock škole.

Arnautalić je preminuo u glavnom gradu BiH u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Teško je napisati samo dio onoga što je “otac” sarajevske pop- rock škole učinio za vrijeme impresivne i duge karijere. Većina smatra da je najvažniji Arnautalićev doprinos razvoju bh. muzičke scene bilo formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije.

U RTV domu održana je komemoracija “ocu” sarajevske pop- rock škole Esadu Arnautaliću, na kojoj su su se rodbina, prijatelji i kolege oprostili od čovjeka koji će ostati upamćen kao vrsni i vanserijski muzičar.

Tokom komemoracije, umjesto minute šutnje održana je minuta muzike pri čemu je pušten miks pjesama “Kud plovi ovaj brod”, “Da sam ja netko”, “Djeca su vojska najjača”.

Na komemoraciji su govorili Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Bato Kovač, Vehid Gunić, dok su među prisutnima bili i Hari Varešanović, Ivica Šarić, Ismeta Dervoz…

Arnautalić je preminuo u glavnom gradu BiH u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Posljednji ispraćaj legendarnog sarajevskog muzičara Esada Arnautalića održan JE danas na Gradskom groblju Bare u 14:30 sati.

Utemeljitelj je i festivala zabavne muzike “Vaš šlager sezone”, projekata “Muzika raspoloženja” i “U gostima kod orkestra”, “Malog šlagera”… Arnautalić  je i prvi autor s prostora BiH koji je lansirao evropski hit „Kud plovi ovaj brod“ (Radojka Šverko, Sergio Endrigo), s kojim je 1970. godine pobijedio na Splitskom festivalu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net