Recent Posts

Najnovije dnevni pregled vijesti turske štampe ~ 05.12.2016

Najnovije dnevni pregled vijesti turske štampe ~ 05.12.2016

ylcelerIstanbul- objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 05. 12. 2016. 09: 32-Najnovije dnevni pregled vijesti turske štampe ~ 05.12.2016.

turkiye-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogancumhurbaskanligi-kulliyesiankara-turkiye-a61-20Dnevnik Star u vijesti pod naslovom :“Igračemo svoju igru“, prenosi da je u anadolskom gradu Kajseriju, svečano otvoreno 30 različitih postrojenja,  u koja je uloženo oko 200 miliona dolara. U vijesti se prenosi i izjava predsjednika Republike Turske Erdogana  koji je još jednom ponovio da sa Rusijom , Kinom i Iranom koriste domaće valute. Osim toga se prenosi da je predsjednik Erdogan kazao da se protiv tuđe treba igrati svoja igra, i da će premijer Jildirim tokom posjete Rusiji još jednom sa zvaničnicima ove zemlje temu upotrebe domaćih valuta staviti na razmatranje. U vijesti se na kraju dodaje, da je i kampanja  o upotrebi turske lire dobila  širok odjek, tako da je veliki broj ljudi u Turskoj  počeo sa promjenom stranih deviza.

mevlut-cavusoglu2Dnevnik Vatan je prenio vijest pod naslovom :„ Vanjska politika treba da ima nekoliko  alternativa“, u kojoj se ističe,  da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu odgovarao na pitanja novinara i kazao da Turska mora da ima puno alternativa u vanjskoj politici, i da je „Šangajska organizacija „ jedna od njih.

Čavušoglu je rekao  da Turska mora voditi takvu politiku kojom neće zavisiti od nikoga, i da nije prihvatljivo da se Turska i dalje  opstruira na polju punopravnog prijema u EU.

rusyadan-cok-konusulacak-fetullah-gulen-iddiasiDnevnik Sabah je prenio vijest u kojoj se ističe da je naredbu o obaranju  ruskog aviona dao oficir koji je bio član terorističke  organizacije FETO. U vijesti se prenosi da je član ruske Akademije nauka Ruslan Kurbanov izjavio da naredbu o rušenju ruskog aviona nije dao ni predsjednik Erdogan niti tadašnji  premijer, već da je naredbu dao oficirir koji je bio vezan za terorističku organizaciju FETO i koji je u isti vrijeme bio član obavještajne  službe CIA. U vijesti se na kraju dodaje da je vojna baza Indžirlik igrala ulogu trojanskog konja, i da je glavni cilj bio remećenje tursko-ruskih odnosa.

Dnevnik Hurriyet je prenio da postoji sve veće  interesovanje za automobil koji radi na hibridni pogon, i da je s tim u vezi Tojota VHR napravila motor koji  ima veoma mali potrošnju. U vijesti s ističe da će prodaja ovog automobila u Turskoj početi polovinom ovog mjeseca, i da je će oko sto hiljada automobila biti na prodaji.

slika4

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net