Recent Posts

Incko: Dodik mi nije ništa obećao, nazvao me…

Incko: Dodik mi nije ništa obećao, nazvao me…

765-430-8177cf8a6df603df1434b5f6e49b3a09SARAJEVO-objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 04. 12. 2016. 06: 02- Incko: Dodik mi nije ništa obećao, nazvao me… Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan od samog početka zbog odstupanja od odluka Ustavnog suda i da nema potrebe da ga poništava.

On je u intervjuu za jedan sarajevski sajt naveo da su njegovi stavovi “jasno navedeni u izvještaju na tu temu dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN”.

“Nije bilo potrebe da intervenišem, budući da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korištenje mojih ovlašćenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke”, rekao je Incko.

585-328-dfed828a53151f0a0875f73c8239fa12Na konstataciju novinara da “pojedini politički zvaničnici iz RS tvrde da je (predsjednik RS Milorad) Dodik međunarodnoj zajednici i Kancelariji Visokog predstavnika (OHR) obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum, kao i da će provesti samo anketu među građanima i sprovesti Odluku Ustavnog suda BiH” i pitanje da li mu je “Dodik to obećao”, Incko je odgovorio da njemu “predsjednik Dodik nije ništa obećao”.

“Štaviše, nazvao me kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa jer se rezultat unapred znao 99.99 odsto. Pored toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije”, rekao je Incko i dodao da “priča o anketi ne pije vodu”.

Na pitanje da li su tačni navodi da je “OHR čekao objavu izvještaja (o rezultatima referenduma) u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage” i “šta će uraditi ukoliko rezultati referenduma ipak budu objavljeni, kao što to tvrdi Narodna skupština RS”, Visoki predstavnik u BiH je odgovorio da “nema potrebe da se poništava referendum koji je već nelegalan i neustavan”.

Incko je na kraju rekao i da se nada da je “ovaj referendum otrijeznio neke glave i da će se sada političari okrenuti bitnim pitanjima koja pogađaju građane”.

288729

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net