Recent Posts

5 najpopularnijih jela turske kuhinje

kavun-dolma-2-1024x682

5 najpopularnijih jela turske kuhinje

Turska kuhinja je zaista posebna i svaki obrok je posebna prića-priča za sebe. Pošto je ovo zemlja ogromnog prostranstva tako se jede različita hrana već u zavisnosti u kojoj ste  regiji. Ali jedno je sigurno da neovisno o mjestu gdje žive, svi Turci  vole, posebno  jela i začine, istočne kuhinje.
Vječito je pitanje a koja su to jela koju najviše vole i jedu Turci-koja je to hrana za koju se može reći da je tradicionalno najomiljenije jelo svih Turaka???
Nakon mnogih istraživanja i danonoćnih anketa, nedavno su objavljeni rezutati ovakvog istraživanja. Rezultati su  izvanredani i možda neočekivani .

U stvari  ispostavilo se da Turci još  uvijek  više vole klasičan ukus,-domaća jela. To su  jela koja se pripremaju u svakoj kući. jela koja ih podsjećaju na djetinstvo, dede i nane i odlazak kod njih, zajedničke Bajramske ručkove i svadbe i vjenčanja… Oni vole svoju tradicionalnu tursku kuhinju i njihove recepte.

U svakom  slučaju, evo 5  najpopularnijih jela turske kuhinje :

timbthumb-1
1. MANTI

Na prvom mjestu su turske mantije- mantı.   Nije nimalo čudno što su se “mantije” našle na provm mjestu. One se jedu u svako doba- još ako su jufke ručno sukane. ne možete zamisliti kako su slasne i ukusne. Sasvim je nebitno da li su Hrskave mantije, Kajseri manti ili neke druge važno je da su potopljene u jogurtu sa sosom i to je to….

yayin1
2. ÇİĞ KÖFTE

Drugo mjesto je rezervisano za čuveno  çiğ köfte, kofte bez mesa ili sa sirovim mesom,  ljuto i za nas dosta neobično. Jesti nešto sirovo za mnoge je i opasno i neozbiljno a usto još puno ljutih i drugih začina – iskreno treba da je neko hrabar da to sve proba. Međutim u cijeloj Turskoj to je tradicionalno jelo i danas je na svakom koraku otvoren restoran ili samo mali bife koji striktno prodaju ovu slasticu. Interesantno je da se çiğ köfte preporučuje kao glavni sastojak jedne uspješne dijete za mršavljenje.

129908
3. KURU FASULYE-PILAV 

Kuru fasulye-pilav je omiljena hrana kod Turaka i nalazi se na trećem mjestu. Grah i rižu ne spremaju samo u kući . Ovu kombinaciju ćete lako naći u svakom turskom restoranu od onih u njihovom kraju pa sve do najprestižnih i najpopularnijih restorana. Jednostavno-Kuru fasulye-pilav jedu svi od malih nogu i nikada im ne dosadi.
Naravno, svi oni su jedinstveni; Grah i riža su najbolji  kod kuće i  to kad njihova majka spremi. Ovo klasično jelo se jede i ljeti i zimi i u svako godišnje doba.

trabzon-tel-peynirli-pide
4PIDE

Na četvrtom mjestu su čuvene turske Pide. Vjerujem da nema majke, žene, cure u Turskoj koja ne zna da kući pripremi ovo jelo. Ali danas pide se mogu kupiti na svakom ćošku u klasičnim restoranima ili specijalnim koji samo pripremaju različite vrste pida. Pida je klasično punjeno tijesto. Sve zavisi kakve pide volite-  otvoreno pida, zatvorenu ili lomljenu…a punjenje od sira, krompira, mesa, sudžuka, trapista ili sve pomiješano…Sve zavisi u kojem ste gradu ili Regiji Turske, tako vam se i mijenja punjenje pide.

jela
5.SUCUKLU YUMURTA 

Iako je posljednja u ovom nizu Sucuklu yumurta-sudžuk sa jajima,  za mnoge je vjerovatno iznenađenje. U stvari za one koji su duže tu, to je sasvim normalno. Naime ovdje se puno radi i glava porodice a danas i mnoge majke rade. Tako ostaje samo ta nedelja ujutro kada je porodica na okupu. Zato obiteljski doručak je nezamisliv bez Sucuklu yumurta. Doručak je najvažniji obrok za sve pa zato ovo jednostavno jelo tako i popularno. Njegovo mjesto na ovoj listi ne iznenađuje
Nakon ovog istraživanja i anketa ovi stručnjaci su došli do zaključka- Turski narod pazi šta jede, voli jesti i meso i tijesto a opet se zdravo hrane.

AFIYET OLSUN

sofra_ramazan

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net