Recent Posts

Bihać: naložena evakuacija pronađena Bomba od 250 kg

Bihać: naložena evakuacija pronađena Bomba od 250 kg

avio_bomba-otoka-bosanska-620x336BIHAĆ– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 30. 11. 2016. 18: 02- Bihać: naložena evakuacija pronađena Bomba od 250 kg MK-82,  u naselju Privilica kod Bihaća.

Narednih dana bomba će biti uništena, zbog čega će meštani morati da budu evakuisani.

Fahrudin Solak iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) kaže da su pripadnici te uprave pronašli izuzetno opasnu bombu američke proizvodnje Pronađeno je i 100 kilograma eksploziva koji može prouzrokovati jaku i snažnu detonaciju, rekao je Solak.

“Aviobomba je američke je proizvodnje, a moguće da je proizvedena ’60-ih godina te da se i danas koristi u avijaciji. Najvjerovatnije je bila u vlasništvu JNA i postavljena je kako bi se aktivirala s daljinskim upravljačem tokom rata jer su tu bile linije razgraničenja”, kazao je Solak.

Danas je urađeno iskopavanje i utvrđivanje njene opasnosti, a kako ja naveo Solak, u njoj je pronađeno 100 kilograma ekploziva te je izuzetno opasna sa snažnom i jakom detonacijom.

bomba-04-0109-2015-foto-petNakon što se izvrše sve pripremne aktivnosti, pripadnici FUCZ iz Sarajeva i Bihaća će pristupiti uništavanja aviobombe.

Pretpostavlja se da je bomba bila u vlasništvu JNA i postavljena je kako bi se aktivirala s daljinskim upravljačem tokom rata jer su tu bile linije razgraničenja.

Nakon što se izvrše sve pripremne aktivnosti, pripadnici FUCZ iz Sarajeva i Bihaća će pristupiti uništavanja aviobombe, a okolno stanovništvo će biti evakuisano.

Bomba je pronađena prilikom izvođenja građevinskih radova na iskopavanju kanala za instalacije.Pripadnici FUCZ-a utvrdili su koji je model bombe i koja vrsta upaljač

Pretpostavlja se da je bomba izrađena šezdesetih godina u SAD, kao i da se danas koristi u avijaciji. Takođe, pretpostavlja se da je bila u vlasništvu JNA jer je postavljena na liniji razgraničenja.

Solak je naveo da će bomba narednih dana biti uništena, zbog čega će meštani morati da budu evakuisani.

161130083-3_mn

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net