Recent Posts

BiH, najave rigoroznih saobraćajnih kazni

BiH, najave rigoroznih saobraćajnih kazni

profimedia-0276798461Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 30. 11. 2016. 09: 02- BiH, najave rigoroznih saobraćajnih kazni.  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljat će danas o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koji donosi oštrije kazne za počinitelje brojnih saobraćajnih kazni

Zakonskim prijedlogom, koji je uz nekoliko amandmana stigao iz Vijeća ministara BiH, pojedine novčane kazne iznosit će i do 1.000 konvertibilnih maraka, odnosno 500 eura.

Najblaže kazne predviđene su za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nevezivanje zaštitnog pojasa, pa će oni koji se toga ne pridržavaju biti kažnjeni od 50 do 150 eura (trenutačno se nekorištenje pojasa kažnjava s 15 eura).

20150921171242_326746Kazne se odnose i za pješake koji koriste mobilni telefon ili slušalice dok prelaze kolovoz.

Za prekoračenje brzine predviđene su kazne od 200 do 500 eura, a tolika kazna predviđena je i za vozače koji odbiju alkotestiranje, odnosno koji imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi.

Ista novčana kazna predviđena je i za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu.

Predviđene su i oštrije kazne za mlade vozače, pa oni koji imaju manje od dvije godine vozačkog staža ne smiju voziti od ponoći do pet sati ujutro. Mladom vozaču koji dobije četiri kaznena boda poništava se vozačka dozvola i mora ponovno polagati vozački ispit.

Istovremeno, ukinuta je obveza nošenja zaštitnih kaciga za vozače bicikala.

26957-saobracajna-policija-kaznaUmjesto kratkih svjetala, ona vozila koja imaju tzv. dnevna svjetla moći će ih koristiti kao alternativu, a radi ekonomičnije vožnje.

Zbog učestalih teških prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, policija je u pojedinim kantonima u Federaciji BiH poput Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona počela s privremenim oduzimanjem automobila višestrukim povratnicima u činjenju prometnih prekršaja.

Na sarajevskim i ulicama drugih bosanskohercegovačkih gradova prisutni su brojni vozači koji na svom “bilansu” imaju velike dugove na osnovu neplaćenih kazni, a nerijetko je riječ o “gradskim trkačima” koji ugrožavaju živote drugih sudionika u prometu.

c8acd7ea9b8dd89aa305f168b456d7cd_xlPosljednji fatalni primjer takvog ponašanja na ulicama, koji se dogodio prije dva mjeseca, već dugo potresa bh. javnost. Sarajlija Sanjin Sefić je 10. listopada, u večernjim satima, automobilom usmrtio dvije djevojke.

Ustanovilo se kasnije kako u policijskoj evidenciji ima 47 prijava zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa i sigurnosti na cesti te zbog nanošenja tjelesnih povreda i krađa te da je na 18 kaznenih prijava, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo samo jednom reagiralo.

Osumnjičeni Sefić još nije dostupan vlastima BiH jer je nakon tragične prometne nesreće pobjegao u Srbiju.

Izvor: iBalkan.net i agencije

7ac7aa1b0220c8ab66aa7efb663e4f75

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net