Recent Posts

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 28.11.2016

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 28.11.2016

1-19ISTANBUL, objavljeno u kategoriji “Vijesti- MAGAZIN ” 28. 11. 2016. 11: 41- Dnevni pregled vijesti turske štampe za 28.11.2016….

1140731Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom “Hvala, Turska” prenosi da je saniran požar koji je u Izraelu izbio 22. novembra. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je posjetio bazu u kojij su smješteni strani avioni, poslani za pomoć u saniranju požara te je tom prilikom razgovarao sa turskim pilotima, a potom ispred jednog od turskih aviona održao konferenciju za štampu gdje se zahvalio svim stranim ekipama koje su pružile pomoć. Predsjednik Izraela Reuven Rivlin se također jučer u telefonskom razgovoru zahvalio predsjedniku Turske R.T.Erdoganu na pomoći. Turska je i prije u sličnimsituacijamapružala pomopć Izraelu; 2010.po izbijanju požara na planinama Karmel, Turska je poslala 2 aviona za gašenje požara.

duvarin_arkasinda_gorunmeyen_kalmayacak_1459253167_223Dnevnik Haber Turk u vijesti pod naslovom “Vidi kroz zidove” prenosi da su turski inžinjeri uspijeliproizvesti domaće radare koji mogu ustanoviti da li postoji neko živo biće iza zidova. Proizvodi slični ovom se u svijetu često koriste od strane snaga bezbjednosti prilikom oslobađanja taoca.

In this photo provided by ABC, Republican presidential candidate, Donald Trump, left, talks with host Jimmy Kimmel during a taping of the ABC television show, "Jimmy Kimmel Live!,” on Wednesday, May 25, 2016, in Los Angeles. Trump made an appearance as a guest, along with musical guest Greg Porter on the late night show, which airs every weeknight at 11:35 p.m. EST. (Randy Holmes/ABC via AP)

Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom “Od Trumpa se očekuju dvije stvari” prenosi da je zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmuš naveo da je optimističan po pitanju saradnje sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom. Kurtulmuš je rekao:”Mi od nove uprave SAD-a očekujemo da da odgovor na očekivanja svih 78 miliona stanovnika Turske i da izruči vođu terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena kao i to da još jednom preispita svoje odnose sa PYD-om, sirijskom produžnicom terorističke organizacije PKK. Ja sam lično optimističan po tom pitanju.”

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Saradnja će napraviti razliku” prenosi da se ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu prilikom posjete Teheranu sastao sa iračkim predsjednikom Hasanom Ruhanijem. Tom prilikom Ruhani je tekao da bi se sa Turskom trebala ojačati saradnja kako bi se uspostavila stabilnost između Sirije i Iraka. Čavušoglu je naveo da će očuvanje zajedništva dvije zemlje rezultirati mirom i stabilnošću u regiji.

Dnevnikt Hurriyet u vijesti po naslovom “Italija na sceni” prenosi da se umjetnica Serra Yilmaz priprema da nanovo nastupa u italiji sa predstavom “La bartarda di İstanbul”. Umjetnica je na svom instagram profilu podjelila slike reklamnih postera predstave čije je prikazuvanje planirano za februar.

serra-yilmaz-odul

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net