Recent Posts

Asta la vista komandante, ispraćaju Kastra, učestvuju milioni Kubanaca

Asta la vista komandante, ispraćaju Kastra, učestvuju milioni Kubanaca

fidel-castro-death-memorial-jpgHAVANA, objavljeno u kategoriji “Vijesti- GLOBUS ” 28. 11. 2016. 08:01- Asta la vista, ispraćaju Kastra, učestvuju milioni Kubanaca. Glavni grad Kube Havana priprema se za odavanje počasti preminulom lideru Fidelu Kastru, a hiljade Kubanaca iz svih krajeva zemlje u naredna dva dana će doći u Havanu kako bi se u Palati revolucije poklonili nad njegovim kovčegom.

Komunalne službe uredile su ograde i trase kojima će danas Kubanci dolaziti u Palatu revolucije, a najavljeno je da će kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima u palati biti izložen od jutra, prenose agencije.

1626383_630x354Uređuju se i pristupi drugim simbolima revolucije kao što su spomenik heroja nezavisnosti Hose Martija i velika skulptura revolucionara Ernesta Če Gevare.

Narednih sedam dana, na Kubi će se održati više ceremonija u znak sjećanja na vođu kubanske revolucije.

Očekuje se da će povorka koja će prenositi pepeo Fidela Kastra iz Havane, do oko 900 kilometara udaljenog njegovog rodnog grada, mobilisati milione Kubanaca.

Četvorodnevna procesija završava se 4. decembra, polaganjem urne u kolijevci revolucije Santijago de Kuba.

Kubanska vlada proglasila je devetodnevnu nacionalnu žalost.

75e8ebea5edd4164a175653e93929f33-75e8ebea5edd4164a175653e93929f33-0Fidel Kastro je umro u noći između petka i subote, a vijest o njegovoj smrti objavio je njegov brat i aktuelni predsjednik Kube Raul Kastro.

Jedna od najistaknutijih disidentskih grupa na Kubi, “Dame u bijelom”, otkazala je zbog smrti Kastra, prvi put u 13 godina, tradicionalni protest koji se inače održava svake nedelje.

Ta grupa ističe da je odluku donijela da bi se izbegle tenzije, preneo je BBC.

Pokret su osnovale supruge pritvorenih disidenata i one svake nedelje, poslije mise, protestuju, prkoseći zabrani.

“Dame u belom” zahtjevaju oslobađanje političkih zatvorenika i poštovanje ljudskih prava.

“Nećemo danas marširati da vlada to ne bi shvatila kao provokaciju i da bi oni mogli da odaju poštu“, rekla je predsjednica grupe Berta Soler.

“Poštujemo period žalosti i nećemo slaviti smrt bilo koga”, navela je ona.

BBC podseća da je ova grupa, poslije objave da je Kastro umro, objavila na Twitteru:“Umro je Fidel Kastro, Bože oprosti mu, ja neću”.

ministerio del inerior

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net