Recent Posts

Danas je Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

maxresdefault-71

Danas je Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Danas se slavi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana 1960. nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (španj. leptiri). Na današnji su se dan tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama.

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kampanja “16 dana aktivizma” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar-Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar- Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava
nasilje_osnovno

Ova kampanja ima za cilj da dovede u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja, pokazuju istraživanja. Izvršioci nasilja nad ženama, prema tim istraživanjima, najčešće su intimni partneri ili članovi porodice, a psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji je oblik nasilja.

Ove godine u BiH, ova kamapanja obilježava se pod sloganom “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama”, a u okviru kampanje Entitet Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske.

548826bb-c8d8-4d7a-867a-38c2b0765237-nasilje-nad-zenama-1370339175-3170-preview-713x350

http://ibalkan.net/

 

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net