Recent Posts

TURSKA gradi BRZI PUT od SARAJEVA do BEOGRADA

TURSKA gradi BRZI PUT od SARAJEVA do BEOGRADA

rasim-ljajic-istanbulISTANBUL, SARAJEVO, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 24. 11. 2016. 06: 02- TURSKA gradi BRZI PUT od SARAJEVA do BEOGRADA. Bosna i Hercegovina i Srbija zainteresovane su za projekat izgradnje brzog puta Sarajevo- Beograd koji bi finansirala Turska.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je u posjetu delegaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije na čelu sa ministrom Rasimom Ljajićem.

Na sastanku ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića sa ministrom komunikacija i saobraćaja BiH Ismira Juske u Sarajevu poručeno je da su Bosna i Hercegovina i Srbija zainteresovane za projekat izgradnje brzog puta Sarajevo- Beograd koji bi finansirala Turska.

b_161121086Ministar Ljajić prenio je Juski poruku turskog ministra ekonomije Nihata Zejbekčija da je Turska spremna da finansira ovaj veliki infrastrukturni projekat kako bi se kvalitetnije povezala dva glavna grada.

Delegacije dva ministarstva konstatirale su da je dosadašnja saradnja na zadovoljavajućem nivou i da ima dosta projekata na kojima se ta saradnja može unaprijediti.

k1dktkqturbxy9mmge3yzvhogm0nmm0ymnjytbkytnhzde5mtllzme5ny5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaNačelno je izražena puna zainteresiranost obadvije zemlje za ovakav projekat, a posebno što je, kad je bh. strana u pitanju, planirana ruta već ucrtana u Strategiju transporta BiH.

Takođe je istaknuto i da je ova ruta već ucrtana u Strategiju transporta Bosne i Hercegovine.

Također, dogovoreno je da se u prvoj polovini decembra na ovu temu organizira sastanak na kojem bi osim ministara Juske i Ljajića bili prisutni i ministrica građevinarstva, saobraćaj i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dvije delegacije razmijenile su i iskustva u provedbi procesa digitalizacije, s obzirom da je Srbija taj proces već završila, a BiH bi, nakon što je okončana prva faza, uskoro trebala da pokrene drugu fazu procesa digitalizacije.

161026107-1_mn

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net