Recent Posts

Tramp, volio bi da izmiri Izrael i Palestince

Tramp, volio bi da izmiri Izrael i Palestince

<> on September 9, 2015 in Washington, DC.

Vašington– objavljeno u kategoriji “Vijesti- GLOBUS” 24. 11. 2016. 07: 02- Tramp, volio bi da izmiri Izrael i Palestince. Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da želi da nađe zajednički jezik sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da istovremeno ne podržava ideju “resetovanja” odnosa između zemalja.

On je rekao da je razgovarao sa Putinom nakon pobjede na izborima, ali nije želio da iznosi detalje.
 
trumps-palestine-to-embed-tweetTramp je rekao da bi bilo “super” kada bi pronašao “zajednički jezik” sa ruskim predsjednikom. Međutim, on je odbacio ideju bilo kakvog otopljavanja odnosa koje bi se nazvalo “resetovanjem”.
 
– Ne bi želeo da koristim taj termin nakon svega što se desilo- rekao je Tramp.
 
Takođe, je poručio da bi volio da “bude onaj koji će izmiriti Izrael i Palestince“.
 
– Bio bi to divan uspjeh– dodao je Tramp.
 
Njegov predlog o proglašenju Jerusalima za izraelsku prestonicu, protivno dasadašnjom američkoj politici, razbesnio je Palestince.
israel_defense_minister_hopes_trump_recognizes_settlements-jpg_1718483346Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Džared Kušner, suprug njegove kćeri Ivanke, mogao imati ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima.
 
Izraelska desnica je bila izuzetno zadovoljna Trampovom pobjedom na izborima 8. novembra i u njoj je vidjela nagoveštaj nastavka i ubrzavanja izgradnje jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o nezavisnoj palestinskoj državi.
 
donald_trump_gaza_border_wall-jpg_1718483346Aktuelni državni sekretar Džon Keri mjesecima je nastojao da ostvari pomak u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, ali bez uspjeha. Direktni pregovori dvije strane su na mrtvoj tački već dvije i po godine.
israeli_palestinian_conflict_jan07Trampova ekipa je, međutim, pozvala izraelsku desnicu da se ne zanosi, rekao je izraelski ministar obrane Avigdor Liberman.

Kušner, poslovni čovek i investitor, bio je blizak Trampov saradnik u predizbornoj kampanji.

Nakon izbora, Kušner je zatražio pristup svakodnevnom informisanju Bijele kuće o bezbjednosti i prisustvovao je Trampovom susretu s japanskim premijerom Šinzom Abeom 17. novembra, što je bio njegov prvi susret s nekim stranim liderom.

donald-trump-on-israel-palestine-rift-i-can-put-both-sides-together

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net