Recent Posts

Jutarnji pregled vijesti turskih dnevnika za 22.11.2016

Jutarnji pregled vijesti turskih dnevnika za 22.11.2016

1913702_720x360Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 22. 11. 2016. 09 : 52 Jutarnji pregled vijesti turskih dnevnika za 22.11.2016…

pydznezyapmakzistiyorDnevnik Sabah u vijesti pod naslovom „Mi smo zid između terorističkih organizacija i svijeta“ prenosi da je predsjednik  republike Redžep Tajip Erdogan u govoru na sastanku parlamentarne skupštine NATO alijanse u Istanbulu kazao da su opasnosti pridobile globalni karakter i da se moraju rješavati na većim platformama.

Predsjednik Erdogan je kazao da Turska ima takoreći poziciju zida i zaštite Evrope od terorističkih organizacija i dodao: „Ukoliko mi budemo neuspješni u ovoj borbi, drugačije rečeno, ukoliko se sruši ovaj zid onda će teroristi preplaviti cijeli svijet i izazvati haos. Zbog toga mi kažemo umjesto da radite na slabljenju ovog zida, dođite da ga zajedno ojačamo. Svaka vrsta podrške Turskoj u borbi protiv terorizma ujedno predstavlja i podršku sigurnosti svim zemljama“.

ab_sangay_cikisindan_rahatsiz_oldu_1479731285_0362Dnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom „Prva poruka iz Rusije i Kine“ piše da su došle prve izjave iz Rusije i Kine nakon izjave predsjednika Erdogana tokom posjete Uzbekistanu da Turska može postati članica Šangajske petorke. Dvije istaknute zemlje Šangajske petorke su objavile da bi to bio veliki „dobitak“. Član komiteta odbrane gornjeg doma Ruske Federacije Aleksej Puškov je u poruci na Twitteru napisao: „Učlanjenje Turske u Šangajsku petorku bilo bi logično za Erdogana. Ova organizacija je drugačija od EU jer su sve zemlje u Šangajskoj petorci potpuno suverene“.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Ging Šuang je kazao da je Turska trenutno zemlja posmatrač i da žele na unaprijede ovu saradnju.

1023539471Dnevnik Vatan u vijesti pod naslovom „Financial Times: Može li se desiti TurkExit“ analizira odnose Turske i EU. Prema Financial Timesu ukoliko se ne usvoji vizna liberalizacija od strane Evropske Unije za turske državljane zbog turskog zakona o borbi protiv terorizma, može doći do prekretnice u odnosima dvije strane. Postoji mogućnost da predsjednik Erdogan pozove na održavanje dva referenduma naredne godine. Drugi referendum može lahko biti u vezi poziva na TurkExit. Financial Times prenosi da je ekonomija Turske u velikoj mjeri povezana sa ekonomijom EU i da može doći do promjene i unaprjeđenja uslova carinske unije.

israil-cumhurbaskanindan-erdogana-bassagligi-mesajibcd3cb4f331ab7704379-1Dnevnik Hurriyet u vijesti pod naslovom „Predsjednik Izraela uputio poruku iz Indije: Pozdrav mom poštovanom prijatelju Erdoganu“ prenosi da je predsjednik Izraela Reuven Rivlin koji je učestvovao na otvaranju Agrotech sajma u Indiji kazao: „Nadam se da će se naše prijateljstvo i odnosi sa Turskog i dalje razvijati. Puno pozdrava mom prijatelju R.T.Erdoganu i turskom narodu“.

Dnevnik Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Naoružavanje Hurkuša“ piše da se radi na razvoju različitih modela lokalnog aviona za edukaciju. Savjetništvo za namjensku industriju počelo je radove za serijsku proizvodnju aviona Hurkuša i sa naoružanjem. Novi avioni će pružati podršku turskim vazduhoplovnim i kopnenim snagama.

maxresdefault-69

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net