Recent Posts

Brojne manifestacije za Dan Sandžaka

Brojne manifestacije za Dan Sandžaka

nizom-manifestacija-obiljeen-dan-sandaka-nagrada-pero-amila-sijaria-dodijeljena-faizu-softiu_0e59856Pljevlja, Novi Pazar, Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- REGION” 21. 11, 2016. 09: 32-: Nizom manifestacija obilježen Dan Sandžaka. U okviru obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka, jučer su u Novom Pazaru održani Sandžački književni susreti SAKS 2016. i dodjela nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, te drugi po redu Sevdah FEST i više tribina i okruglih stolova.

Sandžačke književne susrete SAKS 2016 i dodjelu nagrade “Pero Ćamila Sijarić”, Dan Sandžaka se obilježava 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

aa_picture_20151121_6856419_webDelegacija BNV-a je  povodom 73. godišnjice od osnivanja ZAVNOS-a položila cvijeće na spomen ploču gimnazije u Pljevljima gdje je taj organ narodne vlasti za vrijeme Drugog svjetskog rata bio osnovan.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u povodu Dana Sandžaka organizirala je okrugli sto “Sandžak euro regija”, a u Kulturnom centru Novi Pazar, povodom “Dana Sandžaka” održana je tribina pod nazivom “Putevi Sandžaka”.

pero-customVečeras je održan drugi po redu Novi Pazar Sevdah FEST, koji je imao i takmičarski karakter. Takmičili su se mlade nade sevdaha iz Sandžaka, Bosne, Crne Gore i Makedonije.

bajrak

Dan Sandžaka, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

15151254_10210141785368532_131992691_nDan Sandžaka se u srbijanskom dijelu te regije obilježava kao neradni dan. U ponedjeljak 21. novembra je u sandžačkim opštinama neradni dan i na svim lokalnim institucijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Dvadesetog novembra 1943. godine u Pljevaljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Tada su sandžački Bošnjaci zajedno sa Srbima i Crnogorcima iz Sandžaka jasno iskazali svoju slobodarsku tradiciju i antifašističko opredjeljenje.

Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje niz kulturnih manifestacija. Svečano obilježavanja započelo je u četvrtak 20. novembra, posjetom delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća opštini Pljevlja gdje su položili cvijeće pred spomen ploču osnivanja ZAVNOS-a i na taj način potvrditi kontinuitet antifašističkog opredeljenja sandžačkih Bošnjaka.

Delegacija Sandžačke Demokratcke Partije, tradicionalno je  u čast Dana Sandžak,a položila cvijeće na spomen ploču Pljevaljske gimnazije .

dan-sandzaka-2012-logo

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net