Recent Posts

Brisel: Više hiljada Turaka na protestu poručili EU

Brisel: Više hiljada Turaka na protestu poručili EU

turci_brisel_protest1911Istanbul- Brisel– objavljeno u kategoriji “Vijesti- EVROPA” 20. 11, 2016. 15 :30-Brisel: Više hiljada Turaka na protestu poručili EU da treba da preispita stav o terorizmu.

Grupa turskih državljana koji žive u Belgiji okupila se u glavnom gradu ove zemlje Briselu na protestu pod parolom “Prokletstvo terorizmu, podrška demokariji”.

Oko nekoliko hiljada građana okupilo se na briselskom trgu Schuman, u neposrednoj blizini evropskih institucija, a protest je počeo intoniranjem državnih himni Turske i Belgije.

image00139Okupljeni su također pročitali imena poginulih u noći 15. jula, kada su pripadnici terorističke organizacije FETO pokušali izvesti državni udar. Tokom protesta evropskim institucijama su transparentom uputili poruku – “Prestanite podržavati terorizam”.

Također, okupljeni su nosili i državne zastave Republike Turske, ali i fotografije predsjednika ove zemlje Recepa Tayyipa Erdogana.

Poručili su kako je ono sto očekuju od Europske unije i evropskih zemalja podška demokratiju, ljudskim pravima i demokratskim izabranim vlastima.

oko-hiljadu-turaka-na-protestu-u-briselu-poruili-eu-treba-da-preispita-stav-o-demokratiji-i-terorizmu_53c4682“Taj put je moguć samo kroz principijelan stav protiv terorističkih organizacija i svih drugih organizacija koje podržavaju terorizam. EU i Belgija nemaju pravo na riječ ako sami ne poštuju svoju listu terorističkih organizacija. Nemoguće je da demokratija i terorizam budu zajedno. Mi zbog toga pozivamo Belgiju i EU da još jednom preispitaju svoje stavove prema demokratiji i terorizmu”, poručeno je na protestu.

– Zabranjena Radnička partija Kurdistana je proglašena terorističkom u SAD i Evropi. Ipak, vidimo da se tokom demonstracija koje su organizovala kulturna udruženja lideri te partije pojavljuju na obelježjima – rekao je predstavnik turske zajednice.

U Turskoj dijeluje PKK zabranjena Radnička partija Kurdistana, koju su zabranile vlasti Turske. Od obnavljanja oružanog konflikta sa tom partijom prošlog jula, u sukobima sa kurdskim militantima poginulo je oko 700 vojnika i policajaca. Generalštab Turske saopštio je da je u tom periodu ubijeno oko 7.000 kurdskih militanata i terorista.

Protest u Belgiji podržale su brojne turske nevladine organizacije koje djeluju u toj zemlji.

thumbs_b_c_e709adb1a4871af372d86b32bc97810a

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net