Recent Posts

Jutarnji pregled vijesti strane štampe u Turskoj, 16.11.2016

Jutarnji pregled vijesti strane štampe u Turskoj, 16.11.2016

dokunulmazlik-yabanci-basinin-mansetinde-haberolacomIstanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 16. 11, 2016. 00: 20- Jutarnji pregled vijesti strane štampe u Turskoj, 16.11.2016…

A staff adjusts European Union and Turkish (L) flags ahead of the arrival of Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan (not pictured) at the EU Commission headquarters in Brussels January 21, 2014. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) - RTX17NSQ

Britanski BBC u vijesti pod naslovom ¨Ministri vanjskih poslova EU: Pregovori sa Turskom se nastavljaju¨ prenosi da su se ministri vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU sastali u Briselu i da nisu podržali prijedlog Austrije da se obustave pregovori sa Turskom. Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier je nakon sastanka u Briselu izjavio:

¨Turska je jako bitna za nas. Ne možemo prekinuti dijalog u ovako teškom periodu¨.

Predsjednik Erdogan je uputio oštru reakciju Martinu Schulzu, predsjedniku Evropskog parlamenta, koji je kazao da će se pregovori obustaviti ukoliko se uvede smrtna kazna.

cavusoglu-steinmeier-i-telefonda-bekletti-1478503927Al Jazeera u vijesti pod naslovom ¨Posjeta Steinmeiera kako bi se smanjila napetost¨ prenosi da je njemački ambasador u Ankari Martin Erdmann za Al Jazeeru izjavio da je Steinmeier Ankaru posjetio kako bi se poboljšali bilateralni odnosi i kako bi se vladi pružila podrška na najvišem nivou nakon pokušaja puča od strane terorističke organizacije FETO, 15. jula. Rekavši da je posjeta od velike bitnosti kako bi se razvijali odnosi dviju zemalja, ambasador je kazao da su na dnevnom redu bili razgovori o viznoj liberalizaciji za turske državljane, djelovanju njemačkih vojnika u bazi Incirlik u Adani i borba protiv separatističke terorističke organizacije PKK. Nakon pokušaja puča Turska nije dobila dovoljnu podršku Berlina. Dolazak Steinmeira u Ankaru je posjeta na najvišem nivou od pokušaja puča koji se dogodio prije 4 mjeseca.

cumhurbaskani-erdogan-cin-halk-cumhuriyeti-8960716_oKineski radio international CRI u vijesti pod naslovom ¨Wang Yi: Kina je prijatelj Turskoj u teškim danima¨ prenosi da je kinseksi ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio da Turska i Kina neće dozvoliti da se naškodi njihovoj sigurnosti te da je Kina prijatelj Turskoj u teškim danima. Podsjetivši da su predsjednik Erdogan i kineski predsjednik Ši Cinping postigli važan dogovor povodom nacionalne sigurnosti i borbe protiv terora, Wang je kazao da su povodom ovih tema učinjeni bitni koraci.  U vezi djelovanja terorističke organizacije FETO u Kini, Wang je kazao:

¨I Kina i Turska su žrtve terora i obje zemlje se odlučno trebaju suprotstaviti svakoj vrsti terora¨.

Bosanski turistički portal u vijesti pod naslovom1000_1479128616koc-izetbegovic-akreditivna-pisma-aa-1411216_18-768x511 renosi da je Haldun Koč, ambasador Turske u BiH predao akreditivno pismo Predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću. Istakavši da je ponosan što će raditi u ovoj zemlji, ambasador je kazao da će se zalagati da odnose dviju zemalja još više unaprijedi. Istakavši da teroristička organizacija FETO djeluje u BiH, Koč se zahvalio Bakiru Izetbegoviću na podršci koju je pružio Turskoj nakon pokušaja udara, 15. jula. Prije predaje akreditivnog pisma Koč je posjetio mezarje Kovači i položio cvijeće na mezar rahmetli Alije Izetbegovića.

vijesti-9

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net