Recent Posts

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 14.11. 2016

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 14.11. 2016

resized_82d3b-f548312dfotoooIstanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 14. 11, 2016. 11: 00- Dnevni pregled vijesti turske štampe za 14.11. 2016.

Dnevnik Star u vijesti pod naslovom”Prikazao se El Bab” prenosi da je Slobodna vojska Sirije, koju podržavaju Turske oružane snage, u sklopu operacije “Štit Eufrata” započela oslobađanje El Bab-a od terorističke organizacije ISIL. U posljednja 3 dana Slobodna vojska Sirije je razdaljinu od centra do strateški bitnog El Baba smanjila na 2km. Za oslobađanje grada El Bab koji je od velikog strateškog značaja za uspostavljanje sigurnosti u  gradovima Džerablus, Čobanbej, Azez i Mare, a koji je u rukama terorista ISIL-a, učestvuje 500 opozicionih vojnika, i kao podrška od Turske 40 tenkova i 15 oklopnih vozila.

121120161518209514607_2Dnevnik Milliyet u vijesti pod naslovom:”Historijski sporazum sa milion kineskih turista” prenosi da je turska delegacija od 18 članova, kako bi unaprijedila turističke i trgovačke odnose između Kine i Turske, napravila predsporazum kako bi u Tursku došlo milion Kineza. Dok se očekuje da prva grupa u narednim danima posjeti Tursku, također se očekuje i to da će ovim sporazumom, od turista koji će posjetiti Tursku, država zaraditi milion dolara.

dunyanin-parasi-turkiye-ye-akacak-1479106506Dnevnik Sabah u vijesti pod naslovom:”Svjetski novac će se prilivati u Tursku” prenosi da se Vlada trudi da privuče sve ulagače koji traže bezbjednu luku za svoja ulaganja. Otkloniće se prepreke za dolazak uloga iz islamskih zemalja kojima će se proširiti beskamatni sistem. Zamenik premijera  Nurettin Čanikli je rekao da oni smatraju da je beskamatni sistem veoma bitan i da u njemu vide veliki razvojni potencijal. Čanikli je također naglasio da je tržišna vrijednost berze prešla 600 milijardi i da je do danas 450 000 državljana Turske ulagalo kroz beskamatni sistem.

A woman walks past the Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building at 20th And C Streets in Washington, D.C., U.S., on Thursday, Oct. 28, 2010. The Federal Reserve asked bond dealers and investors for projections of central bank asset purchases over the next six months, along with the likely effect on yields, as it seeks to gauge the possible impact of new efforts to spur growth. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Dnevnik Hurriyet u vijesti pod naslovom “FED izmjene za Centralnu banku” prenosi da se mijenja zakon Centralne banke Turske. Zamjenik premijera Mehmet Šimšek je rekao da će se po novom prerađenom zakonu, po ugledu na neke razvijene zemlje, smanjiti broj sastanaka Vijeća za monetarnu politiku te da će pomenuuti sastanci biti održavani najmanje 8 puta na godišnjem nivou. Šimšek je dodao da se očekuje da ove izmjene zakona stupe na snagu sljedećeg mjeseca.

altinDnevnik Haberturk u vijesti pod naslovom:”Ziraat banka izabrana za omiljenu banku” prenosi da  je u istraživanju Lovemarkları 2016 u Turskoj u kategoriji bankarstva za najomiljeniju banku izabrana Ziraat banka. Na ceremoniji dodjele nagrada Brand Week İstanbul 2016, u ime Ziraat banke nagradu je primio predsjednik odjela za komunikacije te banke Ali Kirbaš.

1415118548086

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net