Recent Posts

ZBOGOM LEGENDO, otišao je Leonard Koen

ZBOGOM LEGENDO, otisao je Leonard Koen

8126162Montreal, Los ANGELOS– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Kultura” 11. 11. 2016- 15: 09.: ZBOGOM LEGENDO, umro Leonard Koen. Leonard Cohen i sam je govorio da je spreman za posljednje putovanje.

 

Leonard Cohen, legendarni kanadski muzičar i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u noći na petak u 83. godini, objavljeno je na njegovoj stranici Facebooka.
 
“S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, pisac i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara”.
 
cohenNjegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su “Suzanne”, “So Long Marianne” i “Bird on the Wire” koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.
 
Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine posvetio je pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.
 
Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.
 
2016-11-11t021828z911437532tm3ecba1mws01rtrmadp3people-cohe-jpg-size-custom-crop-1086x724-1U svom posljednjem albumu “You Want It Darker” Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu “So Long, Marianne”.
 
Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom).
 
Cohen je obožavao svoju majku, a od oca, koji je umro kad mu je bilo devet, naslijedio je besprijekorni ukus za odjeću. Njegov je ritual prije svakog koncerta bio poliranje vlastitih cipela.
 
Nikada nije bio glazbeni virtuoz, a osnove gitare naučio je od jednog plesača flamenka u Montrealu.
 
5wanrjg8Pjesnički mu je uzor bio Federico Garcia Lorca i toliko ga je nadahnuo da je svoju kćer nazvao po njemu.
 
Napisao je i 13 knjiga i dobio nagradu Princa od Asturije, “španjolskog Nobela”.
 
Mnogo se puta u životu borio s depresijom, a 90-ih se povukao iz javnoga života i postao budistički redovnik. “Moj život je bio u velikom neredu i kaosu. Tamo sam vratio malo discipline”, rekao je.
 
Pobijedio je svoje demone i vratio se 1999. i od tada nekoliko puta bio na turnejama jer mu je bivša menadžerica pronevjerila milijune.
 
Posljednji album, svoj 14., “You Want It Darker” objavio je u oktobru. Kao i David Bowie početkom godine, pločom objavljenom nedugo prije smrti oprostio se od publike.
 
Njegova rodna Kanada odlučila je spustiti zastave na pola koplja. “Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen”, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.
 
Deseci njegovih poštovatelja okupili su se spontano ispred Cohenove kuće u Montrealu, pale svijeće, ostavljaju cvijeće, crne šešire. Mladi i stari, puštaju njegove pjesme sa svojih smartphoneova. A netko je na ulaznim vratima ostavio natpis “Hallelujah”.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net