Recent Posts

Ilhan Omar je prva pokrivena žena u američkom parlamentu

b_161110113

Ilhan Omar je prva pokrivena žena u američkom parlamentu

List Haber Turk je prenio vijest pod naslovom :“ Prva pokrivena žena u Američkom parlamentu”. Dalje se prenosi da je Ilhan Omar pokrivena prva žena koja će biti u predstavničkom domu Američkog parlamenta. Omar koja ima 34 godine je porijeklom iz Somalije, i izabrana je u Minesoti.

08-100crecrtt243901911mnomar110916

Iako Sjedinjene Američke Države nisu izabrale Hillary Clinton za prvu predsjednicu, jedna žena će sa ovih izbora ostati zapisana u historiji. Ilhan Omar, bivša izbjeglica, je prva pokrivena žena koja će se kao predstavnica Minnesote naći u američkom parlamentu.

Omar je somalijskog porijekla. U SAD je došla kada je imala 12 godina nakon što je četiri godine provela u izbjegličkom kampu u Keniji. Ona i njena porodica pobjegle su od civilnog rata u Somaliji.
maxresdefault-10

Ima 34 godine i bavi se politikom, a u jedno je i direktorica grupe Women Organizing Women Network koja se bavi osnaživanjem žena, s posebnim naglaskom na prvu i drugu generaciju imigranta, kako bi postali posvećeni državljani i lideri zajednice.

Govoreći ranije za The Guardian, Omar je rekla kako vjeruje da bi njena pojava mogla promijeniti način na koji ljudi vide politički proces.
ilhanfamily

“Za mene je ovo moja zemlja, ovo je moja budućnost za moju djecu, budućnost za moje unuke, da učinimo demokratiju inkluzivnijom, pristupačnijom, transparentnijom i korisnijom za sve nas”, kazala je Omar.

Ona je dobitnica brojnih nagrada zbog borbe za ljudska prava i prava žena i djece. Udata je i ima troje djece.

news-2016-septembar_2016-ilhan_omar_24_169786116

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net