Recent Posts

Albanija: Ima mrtvih, velika eksplozija

Albanija: Ima mrtvih, velika eksplozija

8a3db6179efa8ac4b1397d835b669ec9TIRANA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 11. 11. 2016- 10: 09.:  Albanija: Ima mrtvih, velika eksplozija. Najmanje jedna osoba je poginula, a pet ranjeno u eksploziji u rafineriji nafte na jugu Albanije, saopštila je danas policija.
 
Nesreća se dogodila sinoć u rafineriji nafte u Balšu, 140 kilometara južno od Tirane. Pretpostavlja se da je kvar na jednoj pumpi izazvao požar u kom je poginuo 40-godišnji muškarac.
 
Među pet povređenih, jedan je u teškom stanju, preneo je AP.
 
beta-xeom4ozhfk-640x360_rssPovrijeđeni radnici prebačeni su na liječenje u regionalnu bolnicu u Fieru. Sinoćnju eksploziju izazvala je pumpa za vodonik u pogonu završne faze prerade nafte, koji se nalazi u blizini hemijskih reaktora, javili su lokalni mediji.
 
Nakon eksplozije izbio je veliki požar. U gašenju požara i evakuaciji zaposlenih iz fabrike učestvovali su vatrogasci, kao i spasilačke ekipe iz više okolnih gradova. Požar je lokalizovan iza ponoći i time je spriječena veća katastrofa.
 
U gašenju požara i evakuaciji zaposlenih iz fabrike učestvovali su vatrogasci, kao i spasilačke ekipe iz više okolnih gradova.
 
vatra-pozar-plamen-foto-profimedia-1478858079-1032869Prije nekoliko godina u selu Marinza na jugu Albanije desila se erupcija gasa, nakon čega su iz gejzira počeli da kuljaju plin i voda, a ulice su preplavljene naftom i uljnom kaljugom. Cijelo naselje smrdi na naftu, a neki stanovnici su morali da se evakuišu, dok neki odbijaju da napuste svoje kuće.
Rijetki albanski mediji vrlo selektivno izveštavaju o ovom sinoćnom događaju očigledno katastrofalnih razmera po tamošnje stanovništvo. Vlasti su zbog ozbiljnosti situacije, teškog zagađenja vode i tla i vazduha, oštećenja kuća, opasnosti od eksplozija i nebrojenih gejzira iz kojih šikljaju stotinu metara visoki stubovi plina pomešanog s vodom i blatom– naredili evakuaciju stanovništva. Neki od seljana su odbili evakuaciju, ali većina je ipak napustila selo, u strahu za život od mogućih novih erupcija i eksplozija.
 
Požar je lokalizovan iza ponoći i time je sprečena veća katastrofa.
vatrogasci-belgija
http://ibalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net