Recent Posts

Danas je godišnjica smrti oca nacije Ataturka

Danas je godišnjica smrti oca nacije Ataturka

7994fe61ab0e438299cf7d570562b749Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 10. 11. 2016- 13: 09 Danas se na godišnjicu smrti sa velikom ljubavlju i poštovanjem sjećamo osnivača i prvog predsjednika republike Turske Mustafa Kemala Ataturka.

Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 78. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske.

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, premijer Binali Yildirim, načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, čelnik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, kao i zvaničnici zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti.

ataturkbU prisustvu nekoliko hiljada građana odata je počast prvom predsjedniku Republike Turske Ataturku.

Danas se na godišnjicu smrti sa velikom ljubavlju i poštovanjem sjećamo osnivača i prvog predsjednika republike Turske Mustafa Kemala Ataturka. Mustafa Kemal, koji je privukao pažnju sa velikim uspjesima tokom bitaka na Čanakkalama, nakon poraza Osmanske imperije u 1.svjetskom ratu i okupacije zemlje predvodio je turski narod do pobjede u narodnooslobodilačkoj borbi. Nakon uspješne narodnooslobodilačke borbe i potpisivanja mirovnog sporazuma u Lozani osnovana je republika Turska i Mustafa Kemal je postao prvi predsjednik republike. Veliki lider, koji je uzeo prezime Ataturk, sa velikim brojem ostvarenih reformi  doprinio je formiranju modernog turskog društva. Još jednom se sa velikim poštovanjem sjećamo velikog lidera na godišnjicu njegove smrti.

2016_10_kasim_ataturk_un_vefatinin_kacinci_yil_donumu_h157561_7e7baDržavni vrh Turske na čelu sa predsjednikom republike Redžep Tajip Erdoganom posjetio je Ataturkov mauzolej i tačno u 9 sati i 5 minuta uz sirene odao počast velikom lideru.

Tradicionalna ceremonija koje se organizuje od strane Institucije za Ataturka, kulturu, jezik i historiju ove godine će biti upriličena u predsjedničkoj palati.

Očekuje se da danas Ataturkov mauzolej kao i sobu u kojoj je umro Ataturk u dvorcu Dolmabahče posjeti ne desetine hiljada građana.

KONYA’DA 10 KASIM ATATÜRK’ÜN VEFATININ 78. YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ. (ÖMER SAYIN/KONYA-İHA)

Čelnici turskih institucije uputili su i prigodne poruke povodom godišnjice smrti Kemala Ataturka, a predsjednik Turske Erdogan je tom prilikom istakao kako Ataturk i njegova borba za Republiku predstavlja veliku vrijednost turskog naroda koji je hrabrim otporom tokom izdajničkog pokušaja vojnog udara 15. jula cijelom svijetu stavio na znanje da je spreman i sposoban da očuva vrijednosti nezavisnosti, jedinstva i prosperiteta Republike.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, tadanašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

devletin-zirvesi-anitkabir-de-bulustu-b

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net