Recent Posts

BABO I REP

BABO I REP

Moj rahmetli babo nije baš držao do estetike. Bilo mu je bitno da se uradi posao, samo da mi ” ispadne iz šaka”, kako bi znala reći moja majka.

baboMi smo imali komšiju i rođaka Ćazima koji je bio pojam perfekcije i urednosti. Sve je kod njega bilo kao pod konac. U njegovom podrumu svaki ekser je imao svoje mjesto, sve složeno kao u apoteci. A babo kada bi nešto htio praviti trebalo mu je pola dana da nađe u svom podrumu nešto bez čega ne može.

Imao je Ćazim, na babinu žalost, i bašču do naše. Svaki rov za krompir isti, ko nacrtan, školski dotjeran. A babini rovovi plitki široki, kao tepsije. To je majku ljutilo.

Jednom ga je čak poslala da vidi Ćazimove rovove za krompire. Dođe babo već ljutit i umoran od njegove perfekcije iskopa rov za krompir da bi se šljiva ili orah u njemu dali zasaditi toliko je bio dubok.

Kada bi pravio držalicu za sjekiru to je ličilo na sve više nego na držalicu. A majka bi se sa sjetom sjetila Ćazimovog podruma i dvadeset rezervnih držalica koje su uredno poredane svaka ista kao da su iz fabrike izašle čekale na svoj red.

Jednog ljetnog vrućeg dana babo i majka u bašti. Preko puta njih Ćazim u svojoj. Babo go do pasa. Na njega navalila svi mogući insekti.

” Ne znam stara kako tebe ne napadaju ove muhe i komarci”, govori on majki?

” Da obučeš majicu ko i ja ne bi ni tebe napadali”, reče majka.

” Znaš stara evo nešto kontam kako bi bilo dobro da čovjek ima rep,pa da se može braniti ljeti od insekata “, govori babo kroz smijeh.

” Bi vala”, reče majka nezainteresovano na započetu temu.

” Ali ne bi ni to bilo dobro po mene. Ti bi mi stalno govorila – a vidi kakav ti je taj rep, neuredan, čupav, prljav. A pogledaj kako je Ćazimov fin, začešljan i uredan “, reče babo dok se majka smijala da su joj suze tekle na oči.

Nema ni potrebe da navodim da majka više nije nikada pominjala Ćazimovu urednost jer bi joj odmah se pred očima stvorila slika dva repa.

Za portal ibalkan.net iz Jablanice Piše- Zineta Kadić Džafić

shannon-veg-garden

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net