Recent Posts

Tornado prijeti Crnoj Gori:Lim ubrzano raste, pod vodom Berane, Rožaje

Tornado prijeti Crnoj Gori:Lim ubrzano raste, pod vodom Berane, Rožaje

maxresdefault-5Podgorica– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 08. 11. 2016, – 17: 39.: Tornado prijeti Crnoj Gori:Lim ubrzano raste, pod vodom Berane, Rožaje. Rijeka Lim nastavila je da raste i u popodnevnim satima i sada se nalazi iznad kote vanredne odbrane od poplava. Dijelove Kolašina, Podgorice, Rožaja i Berana poplavile su bujične reke i potoci, a izlivanja prijete Mojkovcu i Ulcinju.
 
Prema podacima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Gorana Posrkače, u tom gradu je vodostaj Lima u 14 sati iznosio 318 centimetara, što je iznad kote vanredne situacije. Nivo Lima kod Prijepolja je u 13 sati iznosio 303 centimetra i bio je tada tri centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava.
poplava-reke-voda-vodostaj-sava-lim-beta-1328585176-59981Prema našim prognozama vrh ovog poplavnog talasa na Limu će uslediti negdje između 17 i 18 sati. Poslije toga očekujemo stagnaciju vodostaja. Ipak, sve zavisi od meteorološke situacije koja je i dalje nepovoljna”, rekla je za “Polimlje” hidrolog RHMZ Srbije Jelena Jerinić.
 
U naselju Zalug, nizvodno od Prijepolja, evakuisane su dvije porodice a Lim se izlio i u Brodarevu, Ivanju, Velikoj Župi i na dva mijesta u užoj gradskoj zoni, ali za sada bez ozbiljnijih poslijedica.
 
“Štab za vanredne situacije je proglasio stalno zasedanje. Mi se nadamo da će se ostvariti prognoze stručnjaka da će uskoro Lim preći u stagnaciju”, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije, Goran Posrkača.
 
U Kolašinu je kritično u naselju Lug, pored rijeke Svinjače, gde živi 500 ljudi.
14971712_10154713289319451_1627512105_oUslijed velikog nevremena koje je zadesilo Podgoricu, a i čitavu Crnu Goru, mijesto koje spaja Podgoričane ostalo je pod vodom!
 
Najmanje sto kuća u ovom trenutku je ugroženo od vodene bujice nastale izlivanjem rijeka, usled obilne kiše koja pada već 48 sati.
 
Iako su obilne kišne padavine uobičajena pojava za ovo doba godine, nabujale rijeke Ribnica i Morača ovog puta su prekrile vodom jedan od simbola Podgorice.
 
ba2Takođe, još jedno kultno mijesto koje krasi Podgoricu, “Nijagarini vodopadi”, danas se našlo pod vodom. Kao što se može vidjeti na snimku, rijeka Cijevna je u potpunsti poplavila ovo mijesto i dovela ga do neprepoznatljivosti.
 
Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Rožaja Nuradina Agovića, njihove ekipe su od dva sata iza ponoći na terenu. Mještanima pomaže i mehanizacija Komunalnog preduzeća i vodovoda.
 
“Iz korita se izlila Lovnička rijeka pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije koje je posebno ugroženo. Jednu porodicu iz Ciganske mahale smo tokom noći evakuisali”, kazao je Agović.
 
maxresdefault-6Izlila se i reka Županica koja je ugrozila kuće i živote meštana na potezu od Kalača do Dedeića.
 
“Ogromna šteta je pričinjena u Grahovači od vodene bujice koja nosi sve pred sobom, a kritična situacija od izlivanja Ibra je u donjem dijelu Rožaja”, kazao je Agović.
Iz Štaba za upravljanje u vanrednim situacijama su kazali da je došlo i do značajnog oštećenja infrastrukture na putu Berane – Lubnice, a prekinut je i cjevovod sa Merića vrela, zbog čega je od juče grad bez pijaće vode, dok je jedan dio prigradskih naselja danas bez struje.
 
Prema njihovim riječima, značajna oštećenja, pored Bistrice, nanose i Budimska, Šekularska i Kaludarska rijeka. Takođe, i Albanija je pod vodom, a voda je tamo odnijela i prvu žrtvu.
poplave-2016

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net