Recent Posts

Lideri, HDP-a terete se za terorističku propagandu i širenje mržnje

Lideri, HDP-a terete se za terorističku propagandu i širenje mržnje

1457598749msku160304092134-hdp-fezleke-624x351-bbc-nocreditjpgIstanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 04. 11. 2016- 08: 55 Lideri, HDP-a terete se za terorističku propagandu i širenje mržnje. Oni se terete za “vršenje propagande terorističke organizacije PKK”, “veličanje zločina i zločinaca”, “podsticanje naroda na mržnju i neprijateljstvo”, “članstvo u terorističkoj organizaciji”, te “pokušaj rušenja jedinstva i zajedništva države”.

U okviru istraga koje o terorizmu vode tužilaštva u provincijama Diyarbakir, Hakkari, Van, Sirnak i Bingol, turska policija pokrenula je opsežnu operaciju protiv lidera i parlamentarnih zastupnika opozicione Narodne demokratske partije (HDP), javlja Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom privedeno je najmanje 11 zastupnika ove partije, uključujući i kopredsjednike Selahattina Demirtasa i Figen Yuksekdag.

selo-teror1Poslaninici HDP-a prvenstveno su privedeni jer se ranije nisu odazivali na pozive Tužilaštva radi saslušanja u vezi s istragama o aktivnostima terorističke organizacije PKK/KCK i neredima u Diyarbakiru između 6. i 8. oktobra. Osim toga, zastupnici se terete i za više krivičnih djela.

Generalno, oni se terete za “vršenje propagande terorističke organizacije PKK”, “veličanje zločina i zločinaca”, “podsticanje naroda na mržnju i neprijateljstvo”, “članstvo u terorističkoj organizaciji”, te “pokušaj rušenja jedinstva i zajedništva države”.

Kopredsjednik HDP-a Selahattin Demirtas tereti se za formiranje organizacije s ciljem činjenja zločina, članstvo u terorističkoj organizaciji, članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji, vršenje zločina u ime organizacije, nipodaštavanje Republike Turske, širenje propagande terorističke organizacije, ponižavanje turskog naroda, Republike i parlamenta Turske, ali i za druga krivična djela.

Kopredsjednica HDP-a Figen Yuksekdag se također tereti za formiranje organizacije s ciljem činjenja zločina, podsticanja na vršenje zločina, ali isto tako i za nipodaštavanje Republike Turske, Vlade, sudskih organa, vojske i policije u ovoj zemlji.

Slična krivična djela stavljaju se na teret i ostalim zastupnicima HDP-a, koji su privedeni tokom večerašnje akcije.

selma-irmak-yuksekova-aciklama-670x330Između ostalih, Selma Irmak, zastupnica HDP-a ispred jugoistočnog grada Hakkarija, pored širenja terorističke propagande, na teret joj se stavlja i prisustvo na sahrani jednog teroriste, koji je neutraliziran u akciji turskih snaga sigurnosti.

Pored kopredsjednika HDP-a Selahattina Demirtasa i Figen Ustundag, slobode su lišeni zastupnici ove partije Ferhat Encu, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Idris Baluken, Sirri Sureyya Onder, Ziya Pir, Gulser Yildırım i Nursel Aydogan.

Nalog za privođenje raspisan je i za zastupnicima HDP-a Faysalom Sariyildizom i Tugbom Hezer Ozturk, no ustanovljeno je da se oni nalaze izvan zemlje. U toku je proces privođenja još dva zastupnika: Imama Tasciera i Nihata Akdogana.

– Događaji između 6. i 8. oktobra – 

kandil-ic-fotoPozivom Centralnog izvršnog odbora i kopredsjednika HDP-a Selahattina Demirtasa da izađu na ulične proteste, pristalice terorističke organizcije PKK/PYD su u 35 turskih provincija izazivali nerede i nasilje, pod plaštom navodnih protesta zbog tadašnjih dešavanja u sirijskom Kobaniju. U neredima je poginula najmanje 31 osoba, među kojima dvojica policajaca, te četvorica mladića koji su u to vrijeme u Diyarbakiru dijelili kurbansko meso siromašnom stanovništvu. Također, usljed nereda ranjen je 221 civil i 139 policajaca.

Tokom napada pristalica terorističke organizacije porušen je veliki broj stambenih objekata, poslovnih prostora, škola, internata, kulturnih centara i muzeja. Zbog velike materijalne štete koja je nanesena turskim poduzetnicima, država je osigurana 50 miliona turskih lira (oko 15 milion eura) za nadoknadu te štete. Procijenjeno je da je u neredima državi nanesena ukupna šteta od 300 miliona turskih lira (oko 90 miliona eura).

64798

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net