Recent Posts

Dženet-a- Istinita priča

Dženet-a- Istinita priča

subahanehu-ve-teala
Cijeli grad je pričao o toj djevojci. Pomalo su zamuckivali izgovarajući i njeno ime…Dženet !?
Pojavia se je iznenada i nije se znalo otkuda stiže, ta Dženet-a. Nije muslimanaka a ni Amerikanka. A opet , pevaljaka. Hm, Dženet.
Moradoh da je vidim .
U domu omladine, zapjeva i Dženet. Izroni iz mraka.
Visine čudne, osredne za žene. Nježna i slatka crnka. Skladna. Skromno obučena u haljini Snježane i sedam patuljaka. Sve se vidjelo a da ništa nije otkriveno. Njena ljepota, misterija. Ostah bez daha, trežeci reflektora sjaj. Nisu bili uključeni. Odsjaj je bila ona sama.
Mislio sam da sanjam. Sjetio sam se tek tada, one tvrdnje jedne, o postojanju raja i Hurija u njemu. Sjetih se jutros ljepote Dženeta.
Nisam do kraja prihvatao tu tvrdnju, nisam znao da postoje takve žene. Znao sam ljepotu potoka i rijeka, poja ptica…ljubav trena i našeg postojanja, dobrote i širokogrudosti ljudi što znaju , od koga su dati na ovoj planeti i čijijim voljom. Ai, ni jedna mi žena , ovoga svijeta nije mogla dočarat ljepotu “ Dženeta” .
A onda ona-Dženet!? Ljepota nad ljepotama…izadoh iz poluzamračene sale, ošamućen. Pomislih, aman …ovo su šejtanska posla ?!
Sljedeceg jutra pili smo kafu skupa . Nasmješena Dženet, umiveno jutro grada.
Praskozorje visokih brda. More koje te mami u tiha tek osvanula jutra. Val koji ti mije stopala bosa. Riječ majke što ti tepa. Ruka oca dok te vodi do mekteba i kaže ti:-Budi dobar, zbog sebe. Čekat ću te da idemo skupa.
Dženet u kosi nosi sapete čeze, pune snova. Zvjezde joj polegle u dlanovima.Rosa joj kapa sa svakog prsta. Dženet, rominja i zastane ko mali potočić kroz sva naša jutra. Dženeta je palma u oazi. Iz nje mirišu cvjetni djulistani, miomirisi dinje lista. Cijeli Alpi su Dženet. Njenu ljepotu otkrivaju i vlati trave polegle. Gnjijezdo ljubavnika dok se na vječnost kunu. Ptić tek izlegli. Derviš u plesu zanosa, u pjesmi zvijezda nad pustinjom Kalaharja. Sjaj iskopanog ćilibara. Granica spajanja slatke i slane vode. Glečer koji se otapa ti pijes, žedan. Ona je i linija života, iscrtana na tvom dlanu. Dženet je kišu pretekla, vraća ti daleke rijeke vodostaj.Uči te kako se ljubav uzvraća. Plemenitost i toplota kamena. Ono šta ljubav zna…krila iznad očiju-tajne znak. Znak ,tajne. Caroit , kamen zagonetni. Polarna svjetlost. Još jedan znak , suza i pahulja. Da, volim te !!! U nama te ljubavi čast. Težnja za moralnošću u našem djelovanju.
Ne zna ko joj je dao ime, misli o ocu kojeg´i nije zapamtila. Sve mi je rekla i nije. Ona se smiješi, priča tiho. Gleda me rado , istinski . Sretna je što sam našao vremena, sa njome piti kahfu…zaljubljenica u knjigu i ona “pevaljaka”… Nađosmo se u sredini priče o moći riječi.
Zavoljeh je ko sestru, bez ljubomore. Sretan što moj grad ne trubi uprazno, u priči o njenoj ljepoti.
Rat se je približavao i gorjela su sela u našoj bivšoj domovini. Ostasmo u neizvjesnosti i strahu, moj grad i ja. Pođosmo po svijetu.
Nestala je i Dženet .
Javila mi se je danas i evo vam pišem. Postoji Dženet, možda se ponovo rodi i vama pred očima. Možda u trenu kad posumnjate u svoje postojanje i pravdu na ovoj planeti. Možda je vidite kad se svijet ruši i šetaju nakaze i prevaranti. Misliš da je Kijametski dan došao…da ne vrijedi da stradaš, opraštaš, moliš. Da ne vrijedi ljubit svijet cijeli-ko brata kojeg godinama sanjaš…padaš slomljen …a ono u razmišljanjima izroni i Dženet, i naš susret u godini davnoj ´92…kad nam je tlo curilo pod nogama i zlo se razlivalo ko i zlotvori.
Dženeta je negdje…Bože, da to nebješe samo Dženetska Hurija .
15.7.2016. Gero Hanke
Ekskluzivno  za portal iBalkan.net- Piše: Hankuša Fehimova Hamzagić
13692559_10208419524180676_611019824510446158_n

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net