Recent Posts

Washington: Posjeta ministra pravde SAD, ubrzala proces izručenja Gulena

Washington: Posjeta ministra pravde SAD, ubrzala proces izručenja Gulena

v236661Washington: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus” 01. 11. 2016- 08: 05. Washington: Posjeta ministra pravde SAD, ubrzala proces izručenja Gulena. Zamjenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus izjavio je u ponedjeljak kako je posjetom turskog ministra pravde Bekira Bozdaga Washingtonu “znatno ubrzan“ proces vezan za turski zahtjev SAD-u za privremeno hapšenje i izručenja Fetullaha Gulena, osnivača i vođe terorističke organizacije FETO.

“Možda se jednostavnim ne čini da SAD sutra ujutro donese tu odluku o hapšenju i izručenju vođe FETO-a, ali želim reći da je proces znatno ubrzan. Mogu reći da je posjetom uvaženog ministra Bozdaga konkretizovana saradnja i ubrzan proces vezan za zahtjev”, kazao je Kurtulmus prije sastanka Vlade Turske u Ankari kojim predsjedava turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

abd-neden-guleni-vermiyor-turkiye-nasil-bir-tepki-verecek-h1470850394-77148aIstakao je kako će na sastanku najviše biti riječi o unutrašnjim i vanjskim sigurnosnim pitanjima s kojima se Turska suočava.

Naglasio je da Turska istovremeno vodi borbu protiv terorističkih organizacija PKK, ISIS i FETO, napominjući kako postoji mogućnost intenziviranja prijetnji ovih organizacija prema Turskoj.

“Dok Turska povećava prisustvo na terenu u Siriji i dok se nastavljaju napori kako bi se uklonile mogućnosti i sposobnosti terorističkih organizacija unutar i izvan Turske, postoji mogućnost rasta terorističkih prijetnji ovih organizacija prema Turskoj”, kazao je Kurtulmus.

abdingiltereNa kraju je istakao kako se svaki dan povećavaju mogućnosti i sposobnosti sigurnosnih snaga Turske u kontekstu borbe protiv terorizma.

“Turska neće ostati dužna terorizmu, i ovu borbu će nastaviti odlučno i snažno”, kazao je Kurtulmus novinarima.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je danas u Ankari kako će vođa terorističke organizacije FETO Fetullah Gulen doći u Tursku i odgovarati, kao i da će odgovarati svi drugi koji su prolili krv šehida.

“Računi će se polagati. FETO (Fetullah Gulen) će doći i odgovarati. Svako ko je prolio krv naših šehida će odgovarati. I dok se računi budu polagali to se neće raditi kroz želju za osvetom, nego kroz pravdu. Turska pravda je ta pred kojom će odgovorati. Smrtna kazna je smrt jedanput, no za sve njih postoji mnogo veća smrt. To je zapravo nezavisno i pravedno suđenje”, poručio je turski premijer Binali Yildirim.

57d3bc86a781b625d88cb5ed

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net