Recent Posts

KOLUMNA- PRODAJA BOSNE

PRODAJA BOSNE

14264162_1665476320410117_7390003475946275798_n-150x150Ovih dana se svi nešto mnogo brinu za našu zemlju, grunt zemlje bosanske, tapiju.

Brinu se zbog „najezde „ Arapa u našu metropolu.

Brinu se da će turisti da nas uče novoj , njihovoj tradiciji  i kulturi.

S druge strane , ovi drugi prilikom pravdanja potrebe za jačanjem turizma i prodaje zemlje Arapima, ove prve nazivaju Islamofobima i tako u krug.

Bitno je , po mom skromnom mišljenju, reći slijedeće:

Ne prodaje se samo zemlja Bosna oko Sarajeva.

U RS-u ona se prodaje na veliko, i to nikome drugome do „braći „ Rusima, posebno dijelovi oko Trebinja, Kupresa, Glamoća, pa da to Rusi onako fino zaokruže.

Ne sjećam se da je iko od inih „čuvara“ Bosne to pitanje stavio na dnevni red.

Rusi im nisu opasnost, a Arapi jesu.

U Višegradu, na zemlji bosanskoj, Kusturica sagradi Andrić Grad i opet svi mudro šute. Poneko se doduše stidljivo javi, ali brzo bude ušutkan.

Brine ih tobože najezda Arapa kao turista, brinu ih njihove  investicije i ulaganja. Kažu da im tu nešto smrdi, navodese  mešetarenja fiktivnih firmi.

Nije ih smetala „najezda“ Kineza koji su isto tako, otvarali prodavnice sa robom koja je i u Kini zabranjena. Trovali smo se kancerogenom kineskom robom i još im plaćali , a oni izvlačili novac iz zemlje.

Zamislite da li bi Pariz i Luvr  ikada bili to što jesu da su se  Francuzi tako ksenofobično  plašili za svoju tradiciju i kulturu da ne bi ne dao Bog turista koji dođe u njihovu zemlju nametnuo svoje običaje, a da sloboda, jednakost i bratstvo budu zamijenjeni Šerijetskim pravom?

430726_ajfelova_kula_1680x1050_www-gde-fon-com

Kada je u pitanju prodaja zemlje koliko ja znam privatno vlasništvo je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Ja svoje imanje, ako ga imam, mogu prodati ako želim bilo kome i tu nema nikakve dvojbe.

Ali u tom grmu leži zec. Reciprotitet je pravilo koje se mora poštovati. I zaista reciprotiteta između naše zemlje i zemalja odakle stižu kupci zemlje nema. Kada bi to bilo tako , svaki taj ugovor je pravno ništavan, a što je apsolutno pravno ništavno ne može da proizvodi bilo kakve pravne posljedice.

Naravno , sve te poslove su obavljale i obavljaju agencije i firme, koje „ćuvari Bosne“ kada se dođe do ove činjenice  budu satjerani uza zid jer nemaju više argumenata, nazivaju fiktivnim mada su uredno registrovane na sudu.

Dakle, čuvari Bosne ne vjeruju u institucije sistema države koju tako grčevito brane od Arapa.

Ipak, malo se plašim da ovi Arapi ne ostanu prevareni oko daljnjeg polaganja prava vlasništva na zemlju, jer mi na um pade onaj Sarajlija što je u vrijeme Olimpijskih igara Amerikancu pokušao da proda Vijećnicu.

A sada ono u čemu pokazujemo najveći mogući stepen licemjerstva.

Strah Bošnjaka da im turisti koji dođu iz bijelog svijeta, da se nadišu zraka, napiju bistre vode sa izvora, napoje oči i dušu ljepotama naše zemlje i naravno ostave za taj zrak i pogled lijepe pare ne do Bog ne otmu kulturu, tradiciju, ne nametnu neki drugi Islam .
E moji Bošnjaci.

Ne treba se plašiti prijatelja u daljini već neprijatelja  u komšiluku /susjedstvu.

Jer da su naše komšije i susjedi sa istoka i zapada samo malo bili strpljiviji nisu morali ni počinjati rat i agresiju na BiH, jer bi se za još par godina muslimaniu Bosni i Hercegovini  skoro potpuno asimilirali.

Toliko o našem strahu za tradiciju i vjeru Islam na koju Arapi po Sarajevu udaraju.

Dobronamjernom gostu , bez obzira odakle dolazio i ko to bio, treba otvoriti kapije bosanskih avlija i upoznati ga sa ljepotama naše zemlje.

Ona to sigurno i jeste jer ne bi je vijekovima svi htjeli samo za sebe, a mi je branili.

Samo bojim se da ovaj put ne vidimo stvarnu opasnost vezanu za prodaju zemlje Bosne jer su u pitanju  prodavci i kupci na veliko.

Za portal ibalkan.net iz Jablanice Piše- Zineta Kadić Džafić

sarajevo-bascarsija-seik-620x350

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net