Recent Posts

Putin je Dodiku izgovor za ulazak u vlast u BiH

Putin je Dodiku izgovor za ulazak u vlast u BiH

3559518Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Vijesti” 28. 10, 2016, 08: 00.:Putin je Dodiku izgovor za ulazak u vlast u BiH. Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan popravljaju međusobni odnos pa u širem kontekstu pokušavaju da stabilizuju i prilike na Balkanu.

POZADINA MIRENJA BANJALUKE I SARAJEVA

Vijest da ruski predsjednik Putin traži od Milorada Dodika da učestvuje u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine po mišljenjima analitičara ne tiče se prostog percipiranja u vlasti Dodikove stranke, već prije svega stabilizacije odnosa.

republika-srpska-rs-milorad-dodik-emir-suljagic-bakir-izetbegovic-referendu-1437125376-702683– Ne vjerujem da se Putin i Erdogan bave organizacijom vlasti. Svjesni su da regionalna stabilnost zavisi od Srba i Bošnjaka, a ti odnosi nikada, još od Alije Izetbegovića, nisu bili lošiji. U ovom trenutku važna je stabilnost u ovom regionu – navode analitičari.

Kažu i da taj dogovor ne znači promjene u federalnoj vlasti.

– Hoće li to rezultirati promjenom unutar koalicije, ne znam. Mislim da tako nešto nije važno ni Dodiku ni Bakiru Izetbegoviću. SDA bi teško svojim biračima objasnila zašto odustaje od partnerstva sa SDS koja je bila lojalan partner – navodi se od strane analitičara u Regionu.

dodik-putinNije BiH jedina država u planovima Putina i Erdogana. Ruski predsjednik će u istom kontekstu najverovatnije iskoristiti uticaj u Iranu, gdje je Izetbegović nedavno boravio.

Dodik ima interes da uđe u vlast zbog pravosuđa, bezbjednosti i procesa koji se vode protiv njega  tvrdi Ivana Marić, analitičarka iz Banjaluke.

Izetbegovići duguju Iranu podršku koju su od ove zemlje dobijali tokom rata.

Analitičarka iz Banjaluke Ivana Marić smatra da je priča o Putinovom pritisku spin Milorada Dodika.

– Dodik ima interes da uđe u vlast. Ne zbog nekoliko ministarstava već zbog pravosuđa i bezbjednosti i procesa koji se vode protiv njega. Pošto je dosad za one koji su učestvovali u vlasti BiH govorio da su izdajnici, svakako da će mu biti lakše da ima izgovor u tome da je rječ o Putinovoj naredbi- navodi Marićeva za beogradski dnevnik “Blic”.

putin-erdogan-pariy-670x376-620x350

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net