Recent Posts

Radončić danas svjedoči na suđenju Keljmendi

Radončić danas svjedoči na suđenju Keljmendi
1-218Sarajevo, Priština– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 27. 10, 2016. 11: 58:  Priština: Radončić danas svjedoči na suđenju Keljmendi. Radončić se smatra jednim od ključnih svjedoka u procesu protiv Keljmendija, kojem se na teret stavljaju optužbe za organizirani kriminal, trgovinu drogom i oružjem, kao i umješanost u ubojstvo Ramiza Delalića.
 
Keljmendi se nalazi i na crnoj listi SAD-a, a smatra se jednim od glavnih narko dilera u Jugoistočnoj Europi.
 
Radončićevo svjedočenje u slučaju Nasera Keljmendija već nekoliko puta je prolongirano, a prvi put je trebao svjedočiti 2015. godine.
naser-keljmendi-reuters-hazir-rekaDo sada su u ovom predmetu svjedočili Šejla Turković, Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Emir Polak, Muhamed Ušanović, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka videolinkom iz Sarajeva.
 
Svedočenje Fahrudina Radončića, predsjednika stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, počelo je u 11 sati, sat i po vremena s zakašnjenjem jer je kasnio optuženi Naser Keljmendi.
 
Pošto je Radončić svjedok tužilaštva, svedočenje Radončića je počelo ispitivanjem specijalnog tužioca Andrewa Hughesa.
 
Keljmendijev advokat, Besnik Beriša, izjavio je za RSE da je svedočenje njegovog branjenika predviđeno da traje tri dana, do ponedeljka.
Kako je za RSE potvrđeno, Radončić je ove nedelje dobio vizu koja mu je omogućila da doputuje na Kosovo.
 
sequence-01-still006Prema navodima iz optužnice protiv Keljmendija, Radončić je povezan sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele, što je ranije čitajući optužnicu naveo i međunarodni tužilac Andrew Hughes.
 
“Naser Keljmendi u udruženom poduhvatu prema našem spisu broj 23-60K sa Fahrudinom Radončičem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Gašijem, Milovanom Jeremićem, Ljubišom Buhom zvanim Čume, Milanom Ostojićem zvanim Sandokan, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Strahinjom Rašeta i drugima, organizovao, osnovao, nadzirao i upravljao direktno strukturom organizovane kriminalne grupe ili aktivnio učestvovao u ovoj grupi, znajući da će njegovo učešće doprinijeti izvršenuju teškog krivičnog djela teško ubistvo nad suparničkim kriminalnim vođom Ramizom Delalićem”, navedeno je u optužnici.

keljmendiPodsetimo, Naser Keljmendi je uhapšen na Kosovu maja 2013. na osnovu Interpolove poternice i od tada se nalazi u pritvoru.

Njega je najpre uhapsila Policija Kosova na osnovu Interpolove crvene poternice, ali je, nakon što je proveo 48 sati u pritvoru prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti Bosni i Hercegovini zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

Međutim, odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila policija EULEX-a, misija koja takođe nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, a na osnovu naloga EULEX-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je januara 2015. godine.

Keljmendi je tada izjavio da se ne osjeća krivim ni pod jednoj tački optužnice i dodao da je ovaj proces montiran u Bosni i Hercegovini.

radoncic_fahro

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net