Recent Posts

Istanbul: otvoreno trgovinsko- turističko predstavništvo BiH i Srbije

Istanbul: otvoreno trgovinsko- turističko predstavništvo BiH i Srbije

thumbnail_kya_1792Istanbul- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- zanimljivosti” 26. 10, 2016. 16:10 :  Istanbul: otvoreno trgovinsko-turističko predstavništvo BiH i Srbije. U Istanbulu je danas otvoreno zajedničko trgovinsko- turističko predstavništvo Srbije i BiH- Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je tim povodom ocijenio da će ono služiti za promociju privrednih i turističkih potencijala dvije države u Turskoj.

Trilateralni trgovinski komitet čine Turska, Srbija i BiH, a Ljajić poručuje da će to biti mijesto gdje će Srbija i BiH moći da predstave privredne i turističke potencijale, sve u funkciji povećanja obima robne razmjene i turističkog prometa između tri države.

thumbnail_kya_1739Ljajić se u Istanbulu sastao sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, a nakon toga je rekao da su se tri strane dogovorile da Srbija i BiH zajednički definišu jedan infrastrukturni projekat koji bi podržala i Turska.

“Da li će to biti deonica auto- puta ili deonica železničke pruge ostaje da se dogovore predstavnici vlada BiH i Srbije”, rekao je Ljajić i dodao da Srbija intenzivno radi na modifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini i želi da što više vrsta roba bude na bescarinskom režimu kako bi povećali ukupnu trgovinsku razmenu.

Podsjetio je da je prošla godina bila rekordna u smislu trgovinske razmene između Srbije i Turske sa preko 745 miliona eura, a u prvih osam mjeseci ove godine imamo povećanje trgovinske razmjene od 11 posto, što znači da će trgovinska razmjena biti oko 900 miliona eura.

trilateralnibizforum_2610Prema tome, približavamo se našem cilju koji smo definisali prije dve godine, da obim robne razmjene dostigne milijardu eura, zaključio je Ljajić.

Trojica ministara su danas otvorili zajedničko privredno- turističko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu, a planirano je i održavanje biznis foruma Srbija– BiH– Turska, na kojem će učestvovati privrednici tri zemlje.

Ljajić je rekao da se intenzivno radi na modifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini da bi što više vrsta roba bilo na bescarinskom režimu i da bi se povećala ukupna trgovinska razmena.

Predstavništvo je otvorio Ljajić sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem i ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem.

“Biće to mijesto gdje potencijalni investitori mogu da dobiju potrebne informacije o uslovima za ulaganje u dvije zemlje”, kazao je on i dodao da je Vlada Turske besplatno ustupila prostor za predstavništvo, a finansirala je i kompletno opremanje prostora.

thumbnail_kya_1822

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net