Recent Posts

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 24.10.2016

Dnevni pregled vijesti turske štampe za 24.10.2016…

1-11Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 24. 10, 2016. 09: 50 Dnevni pregled vijesti turske štampe za 24.10.2016. – 

vladimir-putin-vs-recep-tayyip-erdogan_901784-1List Sabah u vijesti pod naslovom “Podrška mog prijatelja Putina je bitna” prenosi da je predsjednik Redžep Tajjip Erdogan bio gost u emisiji Formula Vlasti koju na zvaničnom ruskom kanalu Rossiya-a vodi Mihail Gusman. Tom prilikom Erdogan je rekao:”U zajedničkoj borbi protiv terora u ovoj regiji potrebna mi je pomoć moj poštovanog prijatelja Putina. Na ovom polju smo spremni na preduzimanje svakog koraka za saradnju sa Rusijom.” Erdogan se dotakao i pokušaja puča koji je organizovala teroristička organizacija FETO i tim povodom rekao:”Putin me je zvao drugog dana po pokušaju puča i tom prilikom rekao da su oni protiv puča kao i to da su u tom slučaju uz nas. U svoje i u ime mog naroda želim da se zahvalim na tome.”

brod-848x478List Haberturk u vijesti pod naslovom “Prva pomoć Musulu sa kopna: Oružane snage Turske očistile Bašiku” prenosi da su pešmerge preduzele korake sedmog dana operacije u Musulu. Jučer ujutru su snage pešmergi započele operaciju kako bi spasile kasabu Bašika i Nevaran. Žestoki okršaji su se dogodili u selu Imam Riza, a također su pešmerge objavile da je Bašika očišćena od ISIL-a i da je u njoj uspostavljena kontrola.

1000_1477232671francuski_ministar23101List Hurriyet u vijesti pod naslovom “S poštovanjem sam pozdravio vašu hrabrost” prenosi da je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault, u svom govoru prije sastanaka koji že sedanasodržati u Ankari, posjetio simbol demokratije Veliku narodnu skupštinu Turske te tom prilikom izjavio da osjeća veliko poštovanjeprema narodu Turske koji je 15.jula ugušivši pokušaj puča odbranio demokratiju. Ministar vanjskih poslova Francuske je također naglasio da je 15.juli izazvao šok i da je jasno da je Turska napravila korak ka izvođenju krivaca za pokušaj puča pred lice pravde.

e0a7017List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Sajam dizajna u Turskoj” prenosi da je  Sajam dizajna u Turskoj, koji je ove godine po prvi put organizovan pod pokroviteljstvom ministarstva ekonomije i TIM-a, privukao veliku pažnju. Organizacija koja je realizovana 19-23. oktobra, sakupila je mnoga bitna imena dizajna na svjetskom nivou.

List Vatan u vijesti pod naslovom “Eczacıbaşı VitrA po drugi put šampion svijeta” prenosi da je u finalu šampionata ženskih odbojkaških klubova Eczacıbaşı VitrA slavila sa 3:2 protiv Pomi Cassalmaggiore i tako po drugi put stekla titulu šampiona svijeta.

ERDOGAN, PUTİN İLE GORUSTU (Siyamend KAÇMAZ - DHA )

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net