Recent Posts

SENČI I NAJBOLJE GODINE

SENČI I NAJBOLJE GODINE

398800-img-zena-caj-kava-relax-odpocinek-smich-smeje-se-vesela-crop“Znam, čisto po intuiciji”, odgovaram.
“Ma kakva intuicija . Ja u intuiciju ne vjerujem.Vjerujem u ono što mi srce šapuće”, govori ona dok nervozno pokuplja kosu u rep.
“To je intuicija” ja joj govorim. “
” Ali i logika, ona čista logiika mi kaže da te voli. Bio je sa dvije u isto vrijeme. To znači da ne voli ni jednu. Dalje, obrazlažem ja,da mu ti vrijediš kao dvije u tom smislu, jer jedna tebe ne može da zamijeni”.
“Ih, jest ti logika. Ali dobro zvuči”, govori ona uz smijeh.
“Hoćeš još dokaza”‘ pitam.
“Pucaj psihologu moj” govori dok pali cigaretu.
Gledam je. Nije se danas ni našminkala. Njeno lice je čisto, bez bora. Život na njemu nije urezao tragove. Samo joj se oko usana nalaze one tanke bore, ili bolje reći linije od smijanja. Senči se uvijek smijala. U svemu je pokušavala da nađe razlog za smijeh, razlog za bijeg. Ona je nekada i plakala, ustvari često bi plakala preda mnom. Ali i tada bi njen plač završavao smijehom, uz neku psovku života, budale i slično.
Uvijek je pred svima nosila onu masku vesele djevojčice, djevojke , a sada žene u najboljim godinama, kako nas dvije sebe nazivamo.
Ali njene oči su govorile mnogo više. Kada bi se smijala i one bi se sa njom smijale, cijela soba bi se smijala i tresla od njenog smijeha. Ali je pažljivi posmatrač u njenim očima mogao da vidi i tugu, čežnju i tajanstvenost.Nikada nije skrivala pogled. Nikada nije mogla razgovarati sa nekim ako je taj ne gleda u oči. U razgovoru sa njom nisi mogao nositi sunčane naočale. Jer ko skriva oči i pogled, mislila je, skriva mi nešto, laže me i odmah bi sa takvima prekidala razgovor i komunikaciju. Voljela je, kako smo to zvale, otvaranje.
Voljela je igru riječima koja zavodi dušu, srce. Tako je sigurno zavela i Adema, svog Adama kako ga je u šali zvala.
“Kriza srednjih godina ga puca”, govorim joj.
“Kakva sad kriza srednjih godina Zino draga. Pedeset mu je. Neće živjeti sto godina, pa da je na sredini.Kada sam ga upoznala imao je trideset i mislila sam da ga puca kasni pubertet. A sad odmah u krizi. Oni su stalno u krizi , a ti ih pravdaš. Ma, pravdam ih i ja. Hoću dokaze za tu njegovu krizu”, lupi Senči šakom o sto kroz smijeh.
” Je li nosi farmerice posljednjih godina, je li kupuje skupe preparate za kosu i brine se što ćelavi, je li kupuje kreme protiv bora”?
Ona malo naginje glavu u lijevu stranu, škiljii na lijevo oko i govori:”Vidiš, dobro si ti to skontala”.
“Onaj moj je bio počeo puštati kosu, da stavi mini val i izvuče pramenove”, govorim joj ja.
“I šta bi”?, pita m ona radoznalo.
“Ništa. Ko će ko dragi Allah. Dade Bog i on oćelavi”
“Uh sreća.Allah je zaista milostiv” , govori to ona dok nam suze teku od smijeha niz lica…

Za portal ibalkan.net iz Jablanice Piše- Zineta Kadić Džafić

senci-3

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net