Recent Posts

Vijesti stranih medija o Turskoj

Vijesti stranih medija o Turskoj

5682704eb3cbfIstanbul, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 20. 10, 2016. 11:10 : Vijesti stranih medija o Turskoj. Njemački DW je prenio govor premijera Yilidirima koji je   izjavio da će Turska zauzeti mjesto u operacijama u Mosulu, i da je na nedjeljnom obraćanju Partije pravde i razvoja, premijer Yildirim parafrazirao riječi predsjednika Erdogana koji je kazao da će Turska u isto vrijeme biti i na polju i za pregovaračkim stolom.

e0ce5ca5-0111-4874-a5a8-a3c9840e2131Na kraju svog izlaganja, Yildirim je kazao da ukoliko bi se protiv Turske vodili bilo kakve aktivnosti koje bi joj štetile, da bi  Turska u tom slučaju uradila sve što bude potrebno.

Ruska novinska agencija Novosti je prenijela izjave ministra vanjskih poslova Turske Mevluda Čavušoglu, koji je kazao da zvanična Ankara već nekoliko puta upozorila SAD za stav koji ima prema Iračkom pitanju.

Turkish soldiers with their tanks take part in a parade marking the 84th anniversary of the Turkish republic in the town of Cizre,near the Turkey-Iraq border, southeast Turkey, Monday, Oct. 29, 2007. Massive patriotic parades are held in Turkish cities as fighting continues between the military and separatist Kurdish rebels. (AP Photo/Darko Bandic)

Agencija Novosti je prenijela da je Čavušoglu obavio telefonski razgovor sa Američkim kolegom Kerijem, i  da je tom prilikom još jednom upozorio Kerija da zbog stava kojeg sada zauzimaju SAD mogu shvatiti da zbog toga može biti kasno.

Tokom govora je još jednom ukazano na sastanak u Lozani koji je održan 15. oktobra, i tom prilikom je Čavušoglu Keriju prenio mišljenje u vezi tema koje su vodili.

kobani_main_afp_gettyFrancuski AFP je prenio vijest u vezi vojne operacije u Mosulu, u kojoj se prenosi izjava ministra odbrane Fikri Išik koji je kaza da je postignut sporazum u vezi koalicionih operacija u Iraku.

Britanski Rojters je prenio izjavu ministra za EU pri vladi republike Turske Omer Čelika, koji je kazao da ukoliko se ne budu ukinule vize za turske državljane da će u tom slučaju Turska prekinuti sporazum readmisije sa EU.

Iranska ISNA u vijesti pod naslovom ¨Susret Erdogan-Putin¨ prenosi da je Vladimir Putin, koji se u roku od dva mjeseca po treći put sastao sa turskim kolegom, u Istanbulu iznio mišljenje u vezi sirijskog pitanja. Nakon susreta sa Putinom, predsjednik Erdogan je održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je sa ruskim kolegom pomno analizirano pitanje Sirije.

A Turkish flag flies near the Bosporus strait prior to the Bosporus Cross-Continental Swimming Race in Istanbul, Turkey, Sunday, July 24, 2016. More than 2,000 athletes are competing in the 6.5-kilometer challenging race. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net