Recent Posts

BUNAR

BUNAR

bunar-1Bosanska zarazna bolest zove se, zavidluk! Zbog nje se sve više odraslih ponašaju kao djeca. Nema na čemu vam ne zavide. Duša im da gledaju tudja posla, da zagrabe iz tudjeg “bunara” . I zbog ove “bolesti” ljudi čiste duše su postali prava rijetkost. Zbog zavidluka takvim je sve teže i sačuvati tu svoju čistotu.
Čovjek u današnjim vremenima mora dobro da pazi kog će pustiti u svoju blizinu. Pakosni bi da pridju pa da zagrabe iz onog što sami nemaju. Pakosni bi da pridjupa ako već ne mogu zagrabiti, onda bi makar da zamute, vas, vaše. Olajavanjem i raznoraznim peksinlucima.
Na ovoj prekrasnoj planeti sve napreduje, samo ljudska ćud nazaduje. Čovjek čovjeku bi da naudi, da podmetne bilo šta. Sve iz zavisti što nema ili što nije ono što drugi jeste.
Ne dajte blizu sebi svakome, čuvajte svoj “izvor”. Samo čista “voda” je zdrava voda. A zdrava, pitka voda već jest a i postat će prava rijetkost. Zato ne dajte da vam zagade “bunar” njihovim poganlucima.
Jer sve dok Vam je duša čista, iz nje ćete uvijek moći zagrabiti ljek za sve što vas skola. Neće on uvijek biti dovoljan da sve ko rukom odnese, al će uvijek biti dovoljan da u ovom svijetu zavidluka vaš zdrav razum opstane i sve nedaće podnese.
Sačuvajte čistu dušu, ona će vam uzvratiti snagom sa kojom ćete ostati časni i svoji. A biti častan i svoj će uskoro postati luksuz baš kao i pitka voda. Biti svoj će postati luksuz, na ovoj prekrasnoj planeti po kojoj najviše divljaju, “najpitomiji” !

Ni ja nemam sve i meni mnogo toga fali ali mi ne pada na pamet da zagrabim iz tudjeg bunara. Jer, dok god je moj “bunar” čist, biće mi jasno da je Bog svakom dao nešto da ima i svakom dao nešto da nema. Bog je svakome dao da mu nešto fali.

Ako položiš to jednostavno saznanje na čistu dušu u tebi nikad neće biti zehre zavidluka a kerovi ko kerovi. Oni oko tebe mogu da reže i laju koliko im volja. Tvoje je samo da im ne daš blizu…….. svoga “bunara” !

Autor: Husein Ališa

alladin-lamp

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net