Recent Posts

Euro Projekat propada

 tan2015-1-21_18314194_0Euro Projekat propada
 
Brisel -objavljeno u kategoriji “Vijesti” 18. 10, 2016. 09:10 Euro kolaps, raspada se kao kula od karata. Euro Projekat zajedničke evropske valute je neodrživ u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta.
 
Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista i tvorac Euro i Evropske centralne banke (ECB), upozorio je da evro ne može da preživi u ovakvoj verziji.
On je upozorio i da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da Euro upravlja sa 19 različitih privreda koje koriste zajedničku valutu.
 
ecb
Uporedio je ovaj sistem Euro sa “kulom od karata” koja će se “jednog dana samo raspasti”, kaže on.
 
– Realno, biće to slučaj Euro provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvidjeti koliko će to potrajati, ali ne može trajati viječno- dodao je Ising.
 
Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrotu poput Grčke i Irske.
 
Bolje rešenje je bilo isterati Grčku iz eurozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost kursa drahme.
 
vrijeme_novac_euri_free_02– Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminisale su tržišnu disciplinu. Zbog toga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije – smatra Ising.
 
Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rešenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo vjerovatno.
 
Godišnja inflacija u eurozoni iznosila je u septembru ove godine 0,4 odsto, u odnosu na 0,2 procenta iz avgusta, objavila je danas statistička kancelarija Evropske unije, Evrostat.
 ecb-1
U septembru 2015. godine, stopa rasta potrošačkih cijena u eurozoni bila je Euro minus 0,1 procenat, objavljeno je na internet stranici Evrostata.
 
Na području cjele EU, godišnja inflacija je takođe iznosila 0,4 odsto u septembru 2016, u odnosu na avgustovskih 0,3 odsto. Godinu dana ranije stopa inflacije u EU je bila minus 0,1 odsto.
 
Negativne godišnje stope inflacije za Euro su u septembru zabelježene u 10 zemalja članica unije, a najveće su izmjerene u Bugarskoj minus 1,1 odsto, u Hrvatskoj minus 0,7 i Slovačkoj minus 0,5 odsto.
 
Euro i najviše godišnje stope inflacije registrovane su u Belgiji (1,8 odsto), Estoniji (1,7) i Austriji (1,1 odsto).
 
U poređenju sa avgustom ove godine, godišnja inflacija je opala u devet država članica, u dvema je ostala stabilna, dok je u 16  porasla.
 
Najveći impuls skoku godišnje inflacije za Euro i u eurozoni dale su cijene iz grupe restorani i kafići i stanarine i duhanski proizvodi, dok su deflatorne pritiske vršile cjene goriva za motorna vozila, gasa i lož ulja, navodi se u informaciji Evrostata.
 765-430-e814560d5d0ab03939962eb325ee05cc

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net