Recent Posts

Meša, poštedi nas patnje i odvedi reprezentaciju BiH na SP u Rusiju

thumbs_b_c_db86a7c88e872e060e509fb1a9a6ba7c

Meša, poštedi nas patnje i odvedi reprezentaciju BiH na SP u Rusiju

Poslednje dvije kvalifikacione utakmice za SP 2018 u Rusiji, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovina se propisno izblamirala i svoje navijače mnogo zabrinula.

Pred početak kvalifikacija svi su očekivali da vide jedno novo lice Mešinih ”Zmajeva”, tim prije jer je Meša dobio priliku da reprezentaciju vodi od početka ciklusa, a ne da uskače kao vatrogasac. Jer, kad je zasjeo na mjesto Safeta Sušića bilo je to sve samo ne zahvalno. Serija negativnih rezultata koji su ”Papeta” koštali selektorske popzicije prijetila je da zatruje atmosferu kako u reprezentaciji tako i u Savezu.

Srećom, sa Mešinim dolaskom došli su i rezultati. Fantastični rezultati, ali ne i igra. Reprezentacija je igrala bez prave igre.

Meša je pokušavao iz utakmice u utakmicu da progura ”italijanski” 3-5-2 sistem.

Ako je to bilo razumljivo u trenutku preuzimanja reprezentacije kad nam je svaki bod bio k’o kuća, početkom novog ciklusa taj se sistem pokazao kao kamen oko vrata koji će nas prije ili kasnije odvući, ako ne na dno, a ono dovoljno nisko na tabeli da nećemo ni u baraž.

Meša je bio dobar fudbaler. Odličan fudbaler. Kao trener, bar za sada, ne pokazuje da je poznavao onog Mešu fudbalera od kojeg je imao štošta naučiti pa to kasnije na teren prenijeti.

Jer, taj sistem znaju da igraju samo Italijani. Klubovi i reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije to ne znaju da igraju. Vidjelo se to i po igri reprezentacije Srbije. I njihov selektor Slavoljub Muslin forsira isti sistem. U utakmici protiv Austrije imao je neviđenu sreću, a moglo mu se sve već na početku ovog ciklusa obiti od glavu i za par mjeseci mogao je već biti bivši.

eden-azar

Uloga bivšeg selektora smiješi se i Meši ako uskoro nešto ne promijeni.

Do nekih rezultata slabo da će doći na ovaj način.

On možda i zna kako i šta sve treba da rade igrači da bi bili uspješni u tom sistemu (3-5-2) ali igrači, bar za sada ne znaju.

Vidjelo se to u Belgiji. Taj kukavički pristup u igri razočarao je više Belgijance nego naše.

Doduše, belgijski navijači su se radovali pobjedi svoga tima ali i žalili što su ostali uskraćeni za spektakl koji su očekivali.

Očekivali su da će reprezentacije Bosne i Hercegovine i Belgije prirediti pravu fudbasku feštu u kojoj su priželjkivali pobjedu svog tima.

Nije problem što su ”Zmajevi” (u Belgiji su više ličili na guštere) izgubili sa visokih 4-0. Nije problem izgubiti od ove reprezentacije Belgije. Problem je način na koji su izgubili.

Belgijanci su pobijedili ne zato što su bili toliko dobri ( a mora se priznati da nisu bili nimalo loši) već zbog kukavičkog i amaterističkog nastupa Mešinih izabranika.

milan-duric-bih-oktobar2015-kipar-800x445

Prvi odgovorni je svakako Mehmed Baždarević. Od njega se očekivalo da pripremi tim za utakmicu, da ih psihički pripremi, i na kraju, ono što su svi očekivali) jednu mušku, vitešku predstavu. I da je bilo tog viteštva (a ne kukavičluka i pokušaja da se glume Italijani) i da se i igra da se postigne gol, a ne da se igra da se ne primi gol, sve bi bilo drukcije. Možda bi izgubili i 5-2 ili 5-1 ali bi sigurno i Meša i igrači bili ispraćeni aplauzom i ovacijama, a u medijima bi se nadugo i naširoko prenosilo o potezima i Pjanića i Džeke i Medunjanina i svih ostalih. A bilo je kako niko nije očekivao. Kako reče jedan moj prijatelj, kod nas je preovladavao jedan bezopasni i predvidljivi Džeko u napadu i opasni i nepredvidiljivi Spahić u odbrani.

Ni utakmica protiv Kipra, osim rezultata, ne donese ništa ohrabrujuće. Dobro reče Senad Lulić:”Nismo mi ni protiv Kipra igrali ništa bolje nego protiv Belgije samo što je Kipar ločiji od Belgije.”

Sasvim je dovoljno  da odslika svu nemoć i Meše i cijele reprezentacije.

sp

Ako Meša nastavi ovako, neće reprezentacija Bosne i Hercegovine ni za drugu poziciju da se bori. Ne promijeni li selektor način igre, (a najbolje bi bilo da promijeni i par igrača), crno nam se piše.

Možemo se nadati koliko hoćemo, ništa od svega toga. Ostaće žal za još jednim propuštenim velikim turnirom i žal za neiskorištenim potencijalom koji smo imali, a nismo se sjetili da ga imamo. Tu mislim na igrače koji su u Japanu osvojili Kirin Kup. Oni bi trebali biti okosnica ove reprezentacije. Na njih se može i mora računati. Kad smo to najmanje očekivali, pokazali su najviše. Trebalo bi i pojedinim zvijezdama pokazati da mogu malo i od mlađih da uče.

Mislim da je došlo vrijeme da se napokon zahvalimo Spahiću koji je imao sijaset dobrih utakmica u dresu reprezentacije, ali je imao i nekoliko veoma važnih kad je sve uprskao.

Obratio bih se javno i mom dugogodišnjem prijatelju Meši Baždareviću.

Meša, ako želiš dobro i sebi i BH fudbalu, javno se odrekni onog kukavičkog, antifudbalskog 3-5-2 sistema. Molim te Meša poštedi nas patnje. Mi volimo reprezentaciju BiH, gledamo je kako igra i za nju navijamo o svom trošku. Vjeruj nam da znamo šta je dobar fudbal. Ovo, do sada kako si trener, nije fudbal kakav navijači žele da vide, a vjerujemo ni fudbal kakav igrači žele da igraju. Poštedi nas patnje i odvedi reprezentaciju BiH na SP u Rusiju.

Ekskluzivno za portal ibalkan.net iz Brisela , Netherlands: piše Muhamed Omerović

161008027-5_xxl

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net