Recent Posts

Sarajevo: izložba fotografija tokom i nakon pokušaja puča u Turskoj

1000_1476120323panel-diskusija-vojni-udar-u-turskoj-aa-1010216_7Sarajevo: izložba fotografija tokom i nakon pokušaja puča u Turskoj

Sarajevo, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” na 11. 10. 2016 u 17: 50: 10- Sarajevo: izložba fotografija tokom i nakon pokušaja puča u Turskoj. U Gazi Husrev- begovoj biblioteci u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija Anadolu Agency (AA) pod nazivom “15. juli 2016. – Svi aspekti državnog udara”, snimljenih tokom i nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj koji je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) izvela 15. jula ove godine.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Sarajevu i u organizaciji Instituta Yunus Emre i Udruženja Stratis, te u saradnji sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Otvorenju izložbe prisustvovala je delegacija turskog parlamenta predvođena pomoćnikom predsjednika AK Partije Mehmetom Mehdi Ekerom. Izložbi je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, mnogobrojne zvanice i predstavnici kompanija i organizacija koje djeluju u BiH, te pojedini sarajevski profesori i veliki broj građana Sarajeva.

Među izloženim fotografijama nalaze se i one koje su postale simbol otpora tokom pokušaja puča. Fotografija dviju žena za volanom kamiona, autora Munira Zakiroglua, fotografija snimljena na Mostu šehida 15. jula, nekad poznatog samo kao Bosforski most, autorice Elif Ozturk izabrane su za najbolje za mjesec juli, a zauzele su i svoje mjesto na ovoj izložbi.

1000_1476119800medresa-izlozba-aa_1-1Vrijednost fotografije Elif Ozturk primijetili su i mediji širom svijeta. Ozturk je ranije rekla kako je vidjela pogibiju civila 15. jula i da je 21. jula svjedočila proslavi pobjede ljudskih prava na Mostu šehida 15. juli, u Istanbulu.

Neposredno prije otvaranja izložbe je u prepunoj Konferencijskoj sali ove biblioteke održana i panel-diskusija na kojoj su govorili pomoćnik generalnog predsjednika AK Partije Mehmet Mehdi Eker, bivši zastupnik u Skupštini Turske Huseyin Kansu i ugledni bosanskohercegovački pisac i univerzitetski profesor Džemaludin Latić.

“Gosti iz Turske su imali priliku da govore o pokušaju državnog udara sa svih aspekata. To je bio veliki doprinos da se građani BiH informišu o neuspješnom državnom puču. Nakon panela, otvorili smo i izložbu fotografija, koja prikazuje dešavanja 15. i 16. jula i završava se mitingom u Yenikapiju u Istanbulu 7. augusta. Izložba sadrži veoma lijepe fotografije i, kao što vidite, građani su pokazali veliku zainteresovanost”, kazao je za AA ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay kazao je za AA.

Postavka 58 fotografija u Gazi Husrev-bogovoj biblioteci će biti otvorena do večeras, a narednih dana će biti izložena i na drugim lokacijama u Sarajevu i u drugim gradovima širom BiH.

Vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula i tom prilikom poginulo je 246 osoba, a ranjeno preko 1.500.

Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

1000_1476119750medresa-izlozba-aa_2

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net