Recent Posts

Večerne vijesti turske štampe

turk-bayragi-resmiVečerni pregled vijesti turske štampe

ISTANBUL, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” na 10. 10. 2016 u 17: 50: 10- Večerni pregled vijesti turske štampe. List Hurriyet u vijesti pod naslovom “Na kontrolnoj tački izdajništvo od pet tona” prenosi da su izdajnici jučer ujutru u naselju Šemdinli kod Hakkarija nakontrolnoj tački žandarmerije otvorili vatru na vojnike, a zatim ih napali kamionom u kome se nalazilo 5 tona eksploziva. U ovom napadu koji su izveli teroristi PKK-a poginulo je 10 vojnika i 8 civila dok je 27 osoba ranjeno od čega 11 vojnika.

image00178List Sabah u vijesti pod naslovom “Izdaja u Šemdinliju” prenosi da je teroristička organizacija PKK koja je u operacijama Turskih oružanih snaga pretrpela veliku štetu, napala naselje Hakkarija Šemdinli. U tom napadu stradalo je 18 ljudi od čeka 10 vojnika. Predsjednik R.T.Erdogan je naveo da teroristička organizacija PKK kao i FETO i ISIL dokazuju svoje postojanje prolivajući krv. Premijer B.Yildirim je rekao da se teroristička organizacija PKK koja je pretrpela ozbiljne gubitke ovoga puta okrenula ka samoubilačkim napadima. U pisanom izvještaju Turskih oružanih snaga ovaj napad je okarakterisan kao pokušaj podizanja morala u redovima terorističke organizacije koja je već propala.

fft2mm8005197List Star u vijesti pod naslovom “Napad na Bašiku iračkim topom” prenosi da je teroristička organizacija ISIL nekoliko sati poslije napada terorističke organizacije PKK na naselje u Hakkariju Šemdinli, topom koji je preuzela od iračke vojske napala turski vojni kamp u Bašiki. Turske oružane snage koje su brzo reagovale su zatim uništile položaje ISIL-a. Osim toga, RDA stringer je oborio pespilotnu letjelicu koja je pripadala ISIL-u.

1023704160List Vatan u vijesti pod naslovom “Najjači dosije na svijetu” prenosi da je ministar pravde Bekir Bozdag izjavio da će 26-26.10- otputovati za SAD kako bi obavio razgovore vezane za izručenje vođe terorističke organizacije FETO, Fetullaha Gulena. Bozdag je podvukao da je dosije koji je poslan u SAD primjer najjačeg dosijea na svjetskom nivou.

List Haberturk u vijesti pod naslovom “Energija bi mogla umjesto razloga za sukobe biti razlog za mir” prenosi da je ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak na 23.Kongresu energetike koji je počeo jučer u Istanbulu pažnju usmjerio na mir. Albayrak je tom prilikom rekao bi temelj energetske diplomatije umjesto da bude izvor sukoba, mogao biti put ka miru i da se nada da će prisutne kolege usresrediti svoju pažnju ka saradnji za mir.

20161010ee_bcf7e8de7b7db930e6fd

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net