Recent Posts

PUTIN U ISTANBULU

putinerdoganRuski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Istanbul kako bi se pridružio 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održava u tom gradu. Putin je već  na sastanku  sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, sa kojim će, kako se očekuje, razgovarati o ambicioznim novim energetskim projektima.

PUTIN U ISTANBULU

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Istanbul kako bi se pridružio 23. Svjetskom energetskom kongresu koji se održava u tom gradu.Predsjednik Rusije. Kongres je otvoren u nedjelju, a trajat će do 13. oktobra 2016. godine.

Putina su na aerodromu Ataturk dočekali zamjenik premijera Turske Nurettin Cankili, guverner Istanbula Vasip Sahin i mnogi  drugi turski i ruski zvaničnici.

Predsjednik Rusije Putin se već  sastato sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, gdje će  kako se očekuje, razgovarati o ambicioznim novim energetskim projektima.

Ruski zvaničnici su ranije saopćili kako bi sporazum između Moskve i Ankare o izgradnji plinovoda 20161010_2_19484658_14886798Turski tok trebao biti finaliziran tokom sastanka Erdogan – Putin.

Erdogan i Putin su bilateralni sastanak održali u Kini početkom septembra. Dvojica predsjednika u augustu su se sastala i u Rusiji. Susret u St. Petersburgu bio je prvi sastanak nakon devet mjeseci. Njihov posljednji susret prije toga dogodio se 15. novembra 2015. godine tokom Samita G20, nešto manje od deset dana prije obaranja ruskog aviona, koji je narušio turski zračni postor, odnosno događaja koji je doveo do krize u odnosima dvije zemlje.

Rusija i Turska se i dalje ne slažu oko sukoba u Siriji gdje Moskva podržava režim predsednika Bašara al Asada. Ipak Turska, koja je prije nekoliko mjeseci oštro kritikovala Rusiju za ratne zločine u Siriji proteklih dana bila je vidno uzdržana povodom napada na pobunjeničke položaje u Alepu.

Analitičari odavno ukazuju da su Moskva i Ankara u stanju da pokažu pragmatizam i ostave sporove po strani kako bi se koncentrisali na stratešku saradnju koja uključuje cilj godišnje bilateralne trgovisnke razmene od 100 milijardi dolara.

putin-erdogan-istanbul-rojters-1354542019-236819

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net