Recent Posts

Popodnevne vijesti turske štampe

1229524411turskatampaPopodnevne vijesti turske štampe

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 07. 10. 2016 u 15: 50: 10- Popodnevne vijesti turske štampe. U nastavku možete pročitati najnovije vijesti iz turske štampe.

1046020906-1List Jeni Šafak u vijesti pod naslovom  „ Turske snage će ostati u Iraku „  prenosi da je turski premijer Binali Jildirim u vezi Bašike i Mosula uputio jasne poruke. U govoru kojeg je turski premijer održao na sastanku Turskih privrednih komora i berzi se ističe da su u Iraku stacionirani vojnici iz 63 zemlje, i da bez obzira na izjave Iračke vlade, turski vojnici će i dalje nastaviti svoju borbu protiv  ISIL-a kao i nasilne demografske promjene stanovništva u ovoj zemlji. Premijer Jilidirim je na kraju istakao, da vlada u Bagdadu nije preuzela ništa  u borbi protiv PKK, i dodao, da je poražavajuće da  vlada ove zemlje na tom polju nije uradila ništa, i da je svu pažnju usredsredila na prisustvo turskih vojnika u Iraku.

List Sabah u vijesti pod naslovom „ Turska na polju energetike se bilježi dobar razvoj“, prenosi izjavu ministra Energetike i prirodnih resursa Turske Berata Albajraka, koji je tom prilikom istakao da je Turska na polju energetike nakon Kine zabilježila najbrži rast od 4.5 posto što pokazuje da se Turska nalazi na pravom putu i bilježi realan ekonomski rast. Na tom polju se očekuje da će biti učinjene bitne aktivnosti.

17se6119e5b1pjpg-1List Hurijet je prenio vijest pod naslovom „Ponuda za gradnju zajedničkog motora sa Rolls Roycom“ . U vijesti se navode detalji razgovora Predsjednika Erdogana, premijera Jildirima i direktora Rols Rojsa Waren Easta, u kome se prenosi, da bi ova poznata svjetska  kompanija mogla učestvovati u gradnji motora za prvi domaći borbeni avion, koji će početi sa proizvodnjom 2023 godine.

List Haberturk u vijesti pod naslovom „ TURKOK izvršio prvu transplantaciju srži u inozemstvu“ , prenosi da je poznata turska klinika „ TURKOK“ izvršila prvu transplantaciju koštane srži dvogodišnjoj bebi iz Indije, i također se ističe, da je izvršena pretraga 22 miliona osoba iz 57 zemalja svijeta. Nakon što je pronađena pogodna osoba za transplataciju, 18 avgusta je izvršena uspješna transplantacija koštane srži. Očekuje se da će još najmanje 40 osoba iz svijeta  biti upućeno na transplantaciju koštane srži na kliniku TURKOK.

Dnevnik Star je prenio vijest pod naslovom „Turska prvak svijeta u narodnim igrama „ u kojoj se ističe, da je u južnokorejanskom gradu Cheonanu, od 28. septembra do 3. oktobra, održano natjecanje u narodnim igrama, i da je folklorna grupa „Altinkopru iz istanbulske opštine Bujukčemedže,  prikalaza izvanredan program, i izborom žirija ubjedljivo osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.

thumbs_b_c_48f1f237d083459abe50a0125383c78f

http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net