Recent Posts

Gaza: Ratna mornarica Izraela presrela brod sa ženama

mavi-marmara9Gaza: Ratna mornarica Izraela presrela brod sa ženama…

Gaza, objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” na 06. 10. 2016 u 08: 50: 10- Gaza: Ratna mornarica Izraela presrela brod sa ženama. Ratna mornarica Izraela je u međunarodnom vodama presrela i opkolila brod “Zaytouna” s grupom žena koje su namjeravale probiti blokadu Pojasa Gaze koji naseljavaju Palestinci.

Takozvani “Ženski čamac za Gazu”, na inicijativu Međunarodne koalicije “Flotila slobode” isplovio je u septembru s još jednim brodom iz Barcelone i očekivalo se da večeras stigne u Gazu.

freedomflotilla7Organizatori su saopćili da je kontakt s brodom nakratko izgubljen, a veza sa osobljem je ubrzo ponovo uspostavljena.

Na brodu se nalazi nekoliko članica parlamenta, jedna olimpijska sportistkinja i dobitnica Nobelove nagrade iz Sjeverne Irske.

Koalicija “Flotila slobode” je na svom Facebook profilu objavila da je brod s 13 žena presretnut.

Glasnogovornica “Flotile slobode” Ellen Huttu Hansson je kazala da su u jednom momentu izgubili kontakt s brodom.

“Dobili smo informaciju da je izraelska ratna mornarica presrela brod Zaytouna u vodama 40 do 50 milja od Gaze, te da su brod počeli povlačili prema luci Ashdod”, rekla je Hansson.

shiptogaza-hbg_8440_0Istakla je kako je veliki broj evropskih parlamentaraca potpisao pismo podrške brodu “Zaytouna” s grupom žena koje namjeravaju probiti blokadu Pojasa Gaze.

Izraleski mediji su također potvrdili da je ratna mornarica Izraela presrela i opkolila brod “Zaytouna” s grupom žena, dodajući da tom prilikom nije primijenjeno nasilje.

Dodaje se kako bi brod s grupom žena u večernjim satima mogao stići u luku Ashdod.

Gaza je pod izraelskom blokadom od 2006., pojačanom 2007. nakon što je kontrolu nad enklavom preuzela palestinska islamistička skupina Hamas.

13925578_1076011412474503_1331896920063113601_oFlota koja plovi pod nazivom “Ženski brod za Gazu”, dio je šire koalicije Slobodne flote koju čine propalestinski brodovi koji redovito kreću prema Gazi iz svih dijelova svijeta, nastojeći razbiti izraelsku blokadu. Dosad to nije uspjelo nijednom, a izraelske su vlasti neke sudionike uhitile.

Jedna od takvih operacija pretvorila se 2010. u tragediju kada su izraelski komandosi ubili deset turskih aktivista.

Među ženama različitih nacionalnosti na brodu Zaytouna- Oliva je i sjevernoirska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1976. Mairead Maguire.

185761

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net